Порекло презимена, село Ђуличан (Гламоч)

21. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Ђуличан(и), општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

У Слипчевом Крају њиве су испод кућа, у доловима. Паша је у Хомару и на планини. Ливаде су у Олуку и Барама и на планини. Сено отуда свлаче на колима кући. Дрва доносе из планине Бусије. У Ђуговом Крају њиве су око кућа. Паша је такође у Хомару и на планини. Ливаде су у Барама. Лети, кад се узоре и забране ливаде, село је као затворено.

Сем на Хомару, паша је још и на њивама, које се не могу увек орати. Ливаде су у пољу, поред реке, и у планини.

Положај и тип.

У Слипчевом Крају куће леже на страни. Воду пију са врела Олука. Кад оно засуши, воду доносе са Хокна, врела испод оквира поља. У Ђуговом Крају куће су на темену косе. Воду захватају са бунара, који је копан око 1840. год. и дубок је 24 м.

У Слипчевом Крају су куће: Ћара 4, Слипаца 2 и Ђузела 2. Куће Ћара су једна до друге. У Ђуговом Крају су куће: Бабића 2, Савића 1, Аврама 1, Јокића 1, Бабића З, Станишића 1, Џуџалије 1, Ђугова 5 и Бачина 1. Између куће Аврама и Јокића је мала „башча“ са купусом. Куће породичне издвојене су у групе, а у свакој групи куће су у близу.

 

Порекло становништва.

У овом селу живеле су породице: Дурић (где је сада Бабић), Хаџага, Трпаловић и Чоле. Све су ове породице „обамрле” о куги.

Хукале су староседеоци. Они су преживели кугу, па су се средином 19. века одселили у Кључ.

Слипци су старрседеоци. И они су преживели кугу.

Ђугови су дошли из Орашца (у Крајини) пре неколико стотина година. Њихов прадед је „копао свет од куге“. Имао је 27 чељади, и 20 му је умрло од куге.

Ћари су дошли из Ступне (у Подгори) средином 19. века.

Ђузели су се доселили из Гламоча средином 19. века. Њихов предак је дошао пунцу.

Станишић се доселио из Ливна средином 19. века.

Бачина је дошао из Малкочеваца средином 19 века. Тамо је чувао сеоска говеда, а сада је „згодан”. Слави Св. Николу.

Бабића преци живели су у Котарима, на далматинско-личкој граници. Одатле је баба извела два сина и дошла у Петрово Врело почетком 17. века. Ту их је било две куће. Овде су живели мало времена, па пређу под страну, на североисток, у Кућиштине. Ту им вода однесе кућу и четворо чељади се удави. Они онда пређу у Брдо и одатле се населе овде у кметство око 1860. године.

Савић се доселио из Радаслија у Петрово Врело и одатле овамо око 1870. године. Био је најамник. Слави Св. Стевана.

Аврам је дошао из Јакира око 1900. године. Слави Св. Николу.

Џуџалија и Јокић доселили су се из Бителића (код Сиња) 1921. године и овде купили земљу.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.