Poreklo prezimena, selo Čukuri (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Čukuri, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća. Livade su u ravni i na planini u Dugodolu i Vitrenom Dolu. Seno dogone kući. Ko ima na planini košaru, ide i tamo zimuje. Na planinu odlaze oko Sv. Nikole, a vraćaju se krajem februara. Drva donose iz Poljane i Busije.

Položaj i tip.

Kuće su na temenu terase. Voda se pije sa česme, gde je dovedena iz Busije, kao i u Glamoču. Ranije su vodu pili sa vrela Kajnače, koje je ispod kuća Paštra.

Kuća ima:Kasuma 1, Karića 1, Dugan-hodžića 2, Duruta 1, Botića 1 i Paštra 2. Kuće su u blizu, jedna do druge.

 

Poreklo stanovništva.

Kasumi su starina.

Karići su takođe starina i staro im je prezime Abazi. Kad je Suljo „Pilipović” jašio na hatu, svaki je orač morao ustaviti volove i čekati dok Suljo prođe. Jedan Abaz je orao i kad je Suljo naišao. Kad ga Suljo zato napadne, Abaz ga udari po vratu. Suljo padne mrtav, a Abaz uzjaše na konja, pobegne „u Bosnu“ i tamo predene prezime.

Duruti su „staro pleme”. Jedan Durut je odselio u Banja-Luku 1917. godine.

Dugan-hodžići su se doselili iz Kupresa početkom 19. veka.

Botić (staro prezime Radanović) slavi Lazarevu Subotu. Oni su doselili od Kotora u Livno, a zatim su prešli u Glamoč. Ima ih u Podgradini i u Petrovu Vrelu. Ilija Bota bio je najpre u Hasićima, pa je „prije Austrije“ prešao u Čukure na zemlju Kara-hodžića. Ilijin brat Boža ubijen je kao hajduk u Hrbljini.

Paštre slave Sv. Đorđa. Poreklom su od Kotora, iz Paštrovića. Tamo su „opotrebili“, pa su došli u Bastahe, u Livanjsko Polje. Odatle je njihov praded Antonije početkom 19. veka prešao u najam Đugu u Đuličane; zatim je otišao u Rudine, i kmetovo Begiću iz Malkočevaca. Antonije je imao sinove Trifka i Špira. Ovaj ode u Zajarugu, pa se povrati u Rudine. Tu mu „pokrepa mal od metilja” i Špirovi sinovi pođu po najmu. Jedan njegov sin bio je po godinu dana u najmu kod Omer-hadžića u Malkočevcima i kod Masla u Zajaruzi, zatim kod Tomića u Kamenu i Babića u Brdu. 1868. god. stupi u službu kod Krstanovića u Livnu, pa se zatim vrati, kupi zemlju u Čukurima i počne trgovati paklinom, dugama, krmcima i volovima. Trojica njegovih sinova odselila se u Lazarić (kod Sarajeva) od 1907. godine.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. ivana

    a odakle su suvare iz kojega su sela