Порекло презимена, село Чукури (Гламоч)

21. октобар 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села Чукури, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа. Ливаде су у равни и на планини у Дугодолу и Витреном Долу. Сено догоне кући. Ко има на планини кошару, иде и тамо зимује. На планину одлазе око Св. Николе, а враћају се крајем фебруара. Дрва доносе из Пољане и Бусије.

Положај и тип.

Куће су на темену терасе. Вода се пије са чесме, где је доведена из Бусије, као и у Гламочу. Раније су воду пили са врела Кајначе, које је испод кућа Паштра.

Кућа има: Касума 1, Карића 1, Дуган-хоџића 2, Дурута 1, Ботића 1 и Паштра 2. Куће су у близу, једна до друге.

 

Порекло становништва.

Касуми су старина.

Карићи су такође старина и старо им је презиме Абази. Кад је Суљо „Пилиповић” јашио на хату, сваки је орач морао уставити волове и чекати док Суљо прође. Један Абаз је орао и кад је Суљо наишао. Кад га Суљо зато нападне, Абаз га удари по врату. Суљо падне мртав, а Абаз узјаше на коња, побегне „у Босну“ и тамо предене презиме.

Дурути су „старо племе”. Један Дурут је одселио у Бања-Луку 1917. године.

Дуган-хоџићи су се доселили из Купреса почетком 19. века.

Ботић (старо презиме Радановић) слави Лазареву Суботу. Они су доселили од Котора у Ливно, а затим су прешли у Гламоч. Има их у Подградини и у Петрову Врелу. Илија Бота био је најпре у Хасићима, па је „прије Аустрије“ прешао у Чукуре на земљу Кара-хоџића. Илијин брат Божа убијен је као хајдук у Хрбљини.

Паштре славе Св. Ђорђа. Пореклом су од Котора, из Паштровића. Тамо су „опотребили“, па су дошли у Бастахе, у Ливањско Поље. Одатле је њихов прадед Антоније почетком 19. века прешао у најам Ђугу у Ђуличане; затим је отишао у Рудине, и кметово Бегићу из Малкочеваца. Антоније је имао синове Трифка и Шпира. Овај оде у Зајаругу, па се поврати у Рудине. Ту му „покрепа мал од метиља” и Шпирови синови пођу по најму. Један његов син био је по годину дана у најму код Омер-хаџића у Малкочевцима и код Масла у Зајарузи, затим код Томића у Камену и Бабића у Брду. 1868. год. ступи у службу код Крстановића у Ливну, па се затим врати, купи земљу у Чукурима и почне трговати паклином, дугама, крмцима и воловима. Тројица његових синова одселила се у Лазарић (код Сарајева) од 1907. године.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. ivana

    a odakle su suvare iz kojega su sela