Poreklo prezimena, selo Karajizovci (Glamoč)

19. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Karaj(i)zovci, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Paša je po kršu, iznad kuća, u Matijevačama. Livade su u planini, u Velikom i Malom Slanom Dolu. Jedan Dedić ima gore košaru i kolibu; tamo isteraju blago u zimu i polaze mu.

Položaj i tip.

Kuće leže ivicom između kršne strane i ravni. Vodu zahvataju sa Bunara i Vodice (izvora u stublu).

Kuća ima:Krndija 3, Kobilića 3, Dedića 6 i Jozića 4. Kuće su u nizu.

 

Poreklo stanovništva.

Kobilići (muslimani) su „staro pleme”.

Dedići, muslimani, kako se priča, „izišli“ su od Sinja, gde su živeli na „cetinskoj ćupriji”. Tamo ima Dedića katolika.

Jozići (staro prezime Puhale) jesu doseljenici nepoznatog porekla. Bili su u Vidimlijama na mestu Krčmara; odatle ih je krenuo Đonlagić, a primio ih je Todorović.

Krndije su živele u Vaganu oko 1840. god. Tamo su imali 300 ovaca i 40 krava. Kad je jedne godine bila vrlo duga zima i nigde nisu mogli sena naći, oterali su stoku u planinu, i ostavili je tamo da je ne gledaju. Tu je stoka lipsala. Tada im je bilo ostalo samo „jedno paripče”. Oni pođu u lolje i dođu u najam muslimanu Dodiku. Kad su hajduci zapalili Dodika, oni pređu drugome muslimanu u Kopić i odatle oko 1860. god. dođu u Karajizovce, na imalje Todorovića, trgovca iz Livna.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.