Poreklo prezimena, selo Brajići (Glamoč)

16. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brajići, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća, do Ribnjaka. Voda plavi svake jeseni i proleća, kada zahvati i njive ispod kuća. Ona osekne oko Spasov-dana, celog leta je u jaruzi i završuje se u lokvi pod selom. Po njivama se kupi kamenje. Po njima, kad se ne oru, nameštaju se torovi. Između njiva su „bašče“ sa krompirom, koji vade žene posle Male Gospođe. Ispod njiva, u Gradskim Barama, su livade, a losle livada nastaju prema jugozapadu opet njive. Paša je iznad kuća, na niskoj terasi Podovima, i po strani iznad ove terase, do Čemernice. Iza Čemernice su livade u Razvalama i Dugodolu. Lovro i Ninković imaju u Razvalama košare i kolibe.

Položaj i tip.

Kuće leže na strani niže terase, i samo je jedna kuća na Podu, na temenu te terase. Vodu donose sa bunara, koji retko kad presuši.

Kuća ima:Ninkovića 1, Lončara 1, Koponje 1. Mrđena 1, Lončara 2, Domuzina 2, Šolaka 3, Šavija 4 i Lovra 1. Kuće su u nizu a nešto rastavljene jedna od druge.

 

Poreklo stanovništva.

Šolaci su se doselili iz Civljana (kod Vrljike) početkom 19. veka. Slavili su Sv. Petra, pa su uzeli da slave Časne Verige.

Šavije su se doselile iz Vagana u prvoj polovini 19. veka. Slave Sv. Nikolu.

Lončari su se prezivali Jovanovići. Dogonili su lonce za kuvanje iz Rujana (u Livanjskom Polju) pa ih ovde prodavali; po tome su dobili novo prezime. Stari su im doselili od Vrljike ili od Drniša u Hasanbegovce na mesto Šolaja. Tu su preživeli kugu i posle toga prešli gde su Ninkovići. Odatle su došli u Brajiće oko 1865. god. Slave Sv. Jovana. Jedan Lončar je išao „uz bunu“ 1875. godine u Ponijer (iznad Banja-Luke), proveo tamo oko pet godina, pa se otuda povratio.

„Pred Austriju“ su se doselili:

Ninković iz Hasanbegovca, kad se odelio;

Domuzini iz Mladeškovca. Staro im je prezime Vasiljevići. Njihov praded je doselio iz Dalmacije početkom 19. veka u Krasinac. Tu su preživeli kugu. Kad su „opotrebili”, preselili su se u Opačić i zatim u Mladeškovce. Staro im je prezime Čeke.

Početkom 20. veka doselili su se:

Koponja iz Stekerovca. Došao je „na punčevinu” Pucara, koji su obamrli. Slave Sv. Nikolu;

i Mrđen iz Prijana. I on je došao na zemlju Pucara. Slavi Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.