Poreklo prezimena, selo Mušić (Kupres)

13. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Mušić(i), opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Gradine (sa krompirom i konopljom), njive (sa ječmom) i livade su u polju, ispod kuća. Paša je po kršu iznad sela, po Crljencu, Vitrenjacima itd.

Položaj i tip.

Kuće leže ispod ivice na kojoj se dodiruju krečnjačka strana i ravan polja i okrenute su najviše jugoistoku. Vodu za piće zahvataju rano ujutru sa Vođenice.

Prvo dolaze 2 kuće Dragojlovića. Zatim, na rastojanju oko 300 m su vrtlići, livade i njive, pa grupa, u kojoj su kuće: Cvitića 1, Bikića 2, Dragojlovića 1, Panića, 6 i Ivankovića 3. Posle toga je 1 kuća Cvitića, pa grupa, u koju su kuće: Jarića 3, Šelića 2, Stanišića 3 i Praška 1. U obema ovim grupama kuće su jedna do druge.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Na obema stranama Vrata, i na Crljencu i na Gradini, ima kamenja, kreča i pržine; tu su bili gradovi. Na mnogo mesta oko sela ima „mašata“. U Vratima su u ravni dvoji i na strani jedni. Ispod sela, u ravni polja su jedni, a jugozapadno od sela na kosi su dvoji. U Vratima, na severozapadnoj strani, jedan „mašat“, istesan od krečnjaka, visok je kao kućica i ima sleme. Na jednoj strani ovog mašata vide se u reljefu dva konjanika, od kojih je jedan pružio koplje, a drugi se zaklonio štitom. Na drugom mašatu predstavljen je dvoboj dvaju pešaka. Često su izrezani polumeseci. Na jednom „mašatu“ je krst, a na drugom ruka koja drži mač!

Šelići su stari doseljenici nepoznatog porekla.

Dragojlovići, Bikići, Panići i Jarići starinom su rod i bili su jednoj kući, pa su se davno podelili. Njihova tri čukundeda, koji su bili braća, došli su iz Novakovića (u Banjanima) početkom 19. veka. Doselili su se sa 300 ovaca. Dva brata su ostala ovde, a treći je otišao dalje. Slave Sv. Jovana.

Cvitići su se doselili iz Baljaka u prvoj polovini 19. veka. Slave Sv. Lazara.

Ivankovići su se doselili iz Gornjeg Ravnog sredinom 19. veka. Slave Sv. Iliju.

Stanišići su se doselili iz Rilića u drugoj polovini 19. veka. Njihov je otac bio u najmu kod Kumovića u Ravnom i odatle je došao. Slave Sv. Đurđa.

Praško je doselio iz Vukovskog u drugoj polovini 19. veka. Njegov otac se „ugovorio“ u Kontiće, u Ravnom, i odatle prešao ovamo.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Meni su dragojlovici rod i zasto se ovde ne spominje porodica i prezime music?mi smo isto iz sela musica opstina kupres.ziveli smo pored dragojlovica i imalo je vise porodica.