Порекло презимена, село Мушић (Купрес)

13. октобар 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села Мушић(и), општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Градине (са кромпиром и конопљом), њиве (са јечмом) и ливаде су у пољу, испод кућа. Паша је по кршу изнад села, по Црљенцу, Витрењацима итд.

Положај и тип.

Куће леже испод ивице на којој се додирују кречњачка страна и раван поља и окренуте су највише југоистоку. Воду за пиће захватају рано ујутру са Вођенице.

Прво долазе 2 куће Драгојловића. Затим, на растојању око 300 м су вртлићи, ливаде и њиве, па група, у којој су куће: Цвитића 1, Бикића 2, Драгојловића 1, Панића, 6 и Иванковића 3. После тога је 1 кућа Цвитића, па група, у коју су куће: Јарића 3, Шелића 2, Станишића 3 и Прашка 1. У обема овим групама куће су једна до друге.

 

Старине и порекло становништва.

На обема странама Врата, и на Црљенцу и на Градини, има камења, креча и пржине; ту су били градови. На много места око села има „машата“. У Вратима су у равни двоји и на страни једни. Испод села, у равни поља су једни, а југозападно од села на коси су двоји. У Вратима, на северозападној страни, један „машат“, истесан од кречњака, висок је као кућица и има слеме. На једној страни овог машата виде се у рељефу два коњаника, од којих је један пружио копље, а други се заклонио штитом. На другом машату представљен је двобој двају пешака. Често су изрезани полумесеци. На једном „машату“ је крст, а на другом рука која држи мач!

Шелићи су стари досељеници непознатог порекла.

Драгојловићи, Бикићи, Панићи и Јарићи старином су род и били су једној кући, па су се давно поделили. Њихова три чукундеда, који су били браћа, дошли су из Новаковића (у Бањанима) почетком 19. века. Доселили су се са 300 оваца. Два брата су остала овде, а трећи је отишао даље. Славе Св. Јована.

Цвитићи су се доселили из Баљака у првој половини 19. века. Славе Св. Лазара.

Иванковићи су се доселили из Горњег Равног средином 19. века. Славе Св. Илију.

Станишићи су се доселили из Рилића у другој половини 19. века. Њихов је отац био у најму код Кумовића у Равном и одатле је дошао. Славе Св. Ђурђа.

Прашко је доселио из Вуковског у другој половини 19. века. Његов отац се „уговорио“ у Контиће, у Равном, и одатле прешао овамо.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Meni su dragojlovici rod i zasto se ovde ne spominje porodica i prezime music?mi smo isto iz sela musica opstina kupres.ziveli smo pored dragojlovica i imalo je vise porodica.