Порекло презимена, село Маслина Страна (Гламоч)

13. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Маслина Страна, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод куће, а паша је изнад кућа. Ливаде су североисточно од села, на површи, у Трбуцима и Млиништу. Сено отуда свлаче.

Положај и тип.

Куће леже на страни Пометеника. Изнад кућа је паша и лескова шума, а испод кућа су њиве. Воду доносе из поља, са врела Рељинца.

У селу су куће: Кавура 3, Малешевића 1, Калаба 2, Станивука 1, Малешевића 2 и Прдуха 1. Куће су близу једна друге; нешто више су одвојене куће последњих Малешевића од куће Прдуха.

 

Старине и порекло становништва.

Изнад села је „Градина”, чији је зид порушен и обрастао. Код ње је бунарић.

У селу су били Клинци, који су обамрли.

Прдух је одавна овде. Његови преци су чували „турско благо” у Оџаку.

Малешевићи су дошли из Прибеље почетком 18. века.

Кавури су се доселили из Полоче (иза Црног Луга). Њихови су се преци делили, и при деоби земље један убије свога брата и побегне „у Турску”. Овамо је дошао дед једног старца почетком 19. века. Славе Арх. Михаила.

Калабе су дошле из Црног Врха (до Рора) у првој половни 19. века. Отуда је дошао њихов дед. Кад су овде „опотребили, тај њихов дед ишао је са својим сином у Босну да проси. Славе Св. Јована.

Станивука отац бир је у Красинцу. Сам Станивук је „ било самчина па ходало по најму“. „Пао је“ овде на Клинчево кућиште у кметство крајем 19. века.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.