Poreklo prezimena, selo Debeljak (Glamoč)

13. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Debeljak, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća. Međe njihove su od kamenja. Ovo „vrije iz zemlje“ i vade ga kad oru. Paša je iznad kuća, u Debeljaku. Livade su u Mliništima i Lašekovici, odakle se seno dovlači.

Seljaci teraju zob u Knin preko Preodca i otuda doteruju so.

Položaj i tip.

Kuće leže obodom polja, između strane i ravni i okrenute su zapadu. One su na granici između paše i njiva. Voda se donosi iz polja sa Krasinca.

Kuća ima:Pejića 1, Čvokića, 1, Ćuluma 1, Stanivuka 1 i Nikića 1. Rastojanje između kuća Čvokića i Ćuluma iznosi oko 100 m. Kuće Stanivuka i Nikića su ublizu.

 

Poreklo stanovništva.

Ćulum se doselio iz Rora (iz Crnog Vrha) u prvoj polovini 19. veka. Slavi Sv. Nikolu.

Pejića otac je došao iz Prduha u kmetstvo u drugoj polovini 19. veka.

Čvokić je doselio iz Krasinca u drugoj polovini 19. veka. Ovde se podelio sa braćom i dva brata su se vratila u Krasinac.

Nikić je doselio iz Odžaka 1875. god. Tamo ih je u jednoj kući bilo dvadeset i četvoro čeljadi. Kada su ih popalili četnici, oni su prešli ovamo. Slave Sv. Dimitrija.

Stanivuk se doselio iz Prijana 1893. god. Došao je kao dete uz majku koja se vratila svome ocu.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.