Порекло презимена, село Дебељак (Гламоч)

13. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Дебељак, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа. Међе њихове су од камења. Ово „врије из земље“ и ваде га кад ору. Паша је изнад кућа, у Дебељаку. Ливаде су у Млиништима и Лашековици, одакле се сено довлачи.

Сељаци терају зоб у Книн преко Преодца и отуда дотерују со.

Положај и тип.

Куће леже ободом поља, између стране и равни и окренуте су западу. Оне су на граници између паше и њива. Вода се доноси из поља са Красинца.

Кућа има: Пејића 1, Чвокића, 1, Ћулума 1, Станивука 1 и Никића 1. Растојање између кућа Чвокића и Ћулума износи око 100 м. Куће Станивука и Никића су ублизу.

 

Порекло становништва.

Ћулум се доселио из Рора (из Црног Врха) у првој половини 19. века. Слави Св. Николу.

Пејића отац је дошао из Прдуха у кметство у другој половини 19. века.

Чвокић је доселио из Красинца у другој половини 19. века. Овде се поделио са браћом и два брата су се вратила у Красинац.

Никић је доселио из Оџака 1875. год. Тамо их је у једној кући било двадесет и четворо чељади. Када су их попалили четници, они су прешли овамо. Славе Св. Димитрија.

Станивук се доселио из Пријана 1893. год. Дошао је као дете уз мајку која се вратила своме оцу.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.