Poreklo prezimena, selo Otinovci (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Otinovci, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su po niskim terasama oko sela i po polju ispod sela, u Brdu, Zagonicama, Muačevi, Lukama, Orlovačama, Obadinama, Zaslonima, Crnim Njivama, Prikačama, Pošepnicama, Podvornicama itd. Livade su u Orlovačama i Katanicama. Iznad sela na dvema terasama i na stranama Stožera, u Katunišću, Sjenokosima, Kosi, Vrani, Stožeru, Vilićevcu itd. je paša sa smrekom; pri vrhu je sitna bukova šuma. Drva donose iz šume na severoistočnoj strani Stožera i iz planine Jelice, koja s juga ograđuje Kupreško Polje. Drva za ogrev donose na konjima, o samarima; grede za japiju svlače volovima.

Na Otinovačkom Potoku ima oko 15 mlinčića.

Položaj i tip.

Kuće leže u obluku i po stranama Otinovačkog Potoka, koji je prosekao jednu nisku terasu. Vodu za piće zahvataju u jutru sa potoka; vrelo je u planini, iznad sela, pod šumom.

Kuće su:Jelića 1, Kovačušića 1, Franića 3, Bagarića 2, Marijanovića 1, Bagarića 2, Ćelića 2, Brkana 1, Slipčevića 1, Brkana 1, Padrića 1, Rajiča, 1, Čička 1, Turalije 1, Mrša 2, Marijanovića 2, Radića 1, Antića 1, Lozančića 3, Brkana 1 i Lozančića 1. Kuće su skoro sve jedna do druge.

 

Poreklo stanovništva.

Marijanovići su starosedeoci. Oni su živeli u ambaru, u koji se sipala desetina.

Franići su stari doseljenici nepoznatog porekla.

Bagarići su poreklom iz Bukovice u Duvnu. Ded im se doselio iz Juriča u prvoj polovini 19. veka.

Oko sredine 19. veka doselili su se:

Jelić iz Goravca, gde je bio na mestu Rnjkaša;

Brkani (ili Pelivanovići) iz Olova;

Turalija iz Begova Sela;

Lozančići iz Podgrede (u Livnu);

Ćelići iz Držanlija;

Slipčević od Duvna. Njihov ded se zvao Zrno. Bio je slep i hodao po Slavoniji, pevajući uz gusle. Tako je prosio i po malo trgovao. Zatim se nastnnio u Otinovcima i primio u kuću jednog Čička davši mu kćer za ženu.

Mrše su poreklom iz Rilića. Otac im je došao „prije Austrije” u Goravce i odatle „u kmetstvo” u Otinovce.

Antića ded bio je u Botunu majstor. Odatle je otišao u Kupres, i iz Kupresa u Otinovce. Njihovi očevi pređu u Gorance u „kmetstvo“ Selimu Muhanoviću. Jedan od njih umre u Goravcu i aga mu uzme zemlju, a drugi dođe u Otinovce, u najam Slipčeviću. Tu kupi od Merdže Murtića kućicu i vrtlić za jednog vočića.

Kovačušića je staro prezime Hajdukovići. Njihov predak izišao je iz Duvna na Brda (iznad Vrila), a odatle došao „ poprije „Austrije“ u Otinovce. Odavde je bio otišao u Botun, gde je živeo samo dve godine, pa se opet povratio.

Rajič je iz Bilog Potoka. On ]e bio „najmenik“, pa ga je oko 1880. god. „vinčala za se“ jedna udovica.

Padrić je došao iz Podhuma (u Livnu) oko 1885. god. Ovde je najpre služio kod fratara.

Ded Radića (Keba) bio je u najmu kod bega u Goravcu. Kad im je otac umro, došli su oko 1890. god. u Otinovce kao „najmenici“.

Čičak se naselio krajem 19. veka kao najamnik Slipčevića.

Početkom 19. veka u Otinovcu su živeli muslimani Murtići koji su zamrli; Kičini, koji su sredinom 19. veka otišli u Uskoplje, pa u Šujicu i najzad u Koprivnicu; Brčići, koji su otišli u Kupres „prije Austrije“; i Rizvani. Svi su muslimani otišli da bolje žive.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.