Порекло презимена, село Отиновци (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Отиновци, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су по ниским терасама око села и по пољу испод села, у Брду, Загоницама, Муачеви, Лукама, Орловачама, Обадинама, Заслонима, Црним Њивама, Прикачама, Пошепницама, Подворницама итд. Ливаде су у Орловачама и Катаницама. Изнад села на двема терасама и на странама Стожера, у Катунишћу, Сјенокосима, Коси, Врани, Стожеру, Вилићевцу итд. је паша са смреком; при врху је ситна букова шума. Дрва доносе из шуме на североисточној страни Стожера и из планине Јелице, која с југа ограђује Купрешко Поље. Дрва за огрев доносе на коњима, о самарима; греде за јапију свлаче воловима.

На Отиновачком Потоку има око 15 млинчића.

Положај и тип.

Куће леже у облуку и по странама Отиновачког Потока, који је просекао једну ниску терасу. Воду за пиће захватају у јутру са потока; врело је у планини, изнад села, под шумом.

Куће су: Јелића 1, Ковачушића 1, Франића 3, Багарића 2, Маријановића 1, Багарића 2, Ћелића 2, Бркана 1, Слипчевића 1, Бркана 1, Падрића 1, Рајича, 1, Чичка 1, Туралије 1, Мрша 2, Маријановића 2, Радића 1, Антића 1, Лозанчића 3, Бркана 1 и Лозанчића 1. Куће су скоро све једна до друге.

 

Порекло становништва.

Маријановићи су староседеоци. Они су живели у амбару, у који се сипала десетина.

Франићи су стари досељеници непознатог порекла.

Багарићи су пореклом из Буковице у Дувну. Дед им се доселио из Јурича у првој половини 19. века.

Око средине 19. века доселили су се:

Јелић из Горавца, где је био на месту Рњкаша;

Бркани (или Пеливановићи) из Олова;

Туралија из Бегова Села;

Лозанчићи из Подгреде (у Ливну);

Ћелићи из Држанлија;

Слипчевић од Дувна. Њихов дед се звао Зрно. Био је слеп и ходао по Славонији, певајући уз гусле. Тако је просио и по мало трговао. Затим се настннио у Отиновцима и примио у кућу једног Чичка давши му кћер за жену.

Мрше су пореклом из Рилића. Отац им је дошао „прије Аустрије” у Горавце и одатле „у кметство” у Отиновце.

Антића дед био је у Ботуну мајстор. Одатле је отишао у Купрес, и из Купреса у Отиновце. Њихови очеви пређу у Горанце у „кметство“ Селиму Мухановићу. Један од њих умре у Горавцу и ага му узме земљу, а други дође у Отиновце, у најам Слипчевићу. Ту купи од Мерџе Муртића кућицу и вртлић за једног вочића.

Ковачушића је старо презиме Хајдуковићи. Њихов предак изишао је из Дувна на Брда (изнад Врила), а одатле дошао „ поприје „Аустрије“ у Отиновце. Одавде је био отишао у Ботун, где је живео само две године, па се опет повратио.

Рајич је из Билог Потока. Он ]е био „најменик“, па га је око 1880. год. „винчала за се“ једна удовица.

Падрић је дошао из Подхума (у Ливну) око 1885. год. Овде је најпре служио код фратара.

Дед Радића (Кеба) био је у најму код бега у Горавцу. Кад им је отац умро, дошли су око 1890. год. у Отиновце као „најменици“.

Чичак се населио крајем 19. века као најамник Слипчевића.

Почетком 19. века у Отиновцу су живели муслимани Муртићи који су замрли; Кичини, који су средином 19. века отишли у Ускопље, па у Шујицу и најзад у Копривницу; Брчићи, који су отишли у Купрес „прије Аустрије“; и Ризвани. Сви су муслимани отишли да боље живе.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.