Poreklo prezimena, selo Mlakva (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mlakva, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

U Mlakvi iznad kuća po strani su vrtovi sa krompirima i njive sa ječmom i pšenicom; na više je sitna bukova šuma i paša u Bregu. U Podgaju njive sa zobi i pšenicom i vrtovi sa kupusom i krompirom jesu u Docu; iznad kuća, u Gaju, je paša i sitna bukova šuma.

U Mlakvi od kuća je “progon“ na više za stoku, koja se goni u pašu, a niz dolinu je put za polje.

Položaj i tip.

U Mlakvi kuće leže obodom između strane i ravni polja i okrenute su jugoistoku. U sred sela je izvor Točak. Kuće u Podgaju leže na temenu niske terase; do kuća je izvor.

U Mlakvi je šest kuća Lozančića, a u Podgaju je sedam kuća Jozidžića. U obema grupama kuće su blizu jedna druge.

 

Poreklo stanovništva.

Lozančića praded Matebio je u Vrilima kod bega u najmu i zatim je došao u kmetstvo u Mlakvu u prvoj polovini 19. veka. Mate je imao pet sinova. Oko 1870. god. bila je jedna kuća Lozančića.

Jozidžića praded došao je iz Kongore u Brda i odatle u Kukavice; iz Kukavica je ded prešao u Mlakvu i zatim u Kute, na mesto Santra: i iz Kuta su oko 1865. god. došli u Podgaj. 1888. god. bila je jedna kuća Jozidžića i tada su se izdelili. Ima ih odseljenih u Uskoplju.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.