Poreklo prezimena, selo Kukavice (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kukavice, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Njive sa livadama su ispod kuća u Grebljima, Zologama (u ravni oko Milača), Dugama (do Vukovske Privije), Sridcima (do bara na jugoistoku), Podvornicama, Krčevinama (jugoistočio od jezera), Poljanama (do Kukavičkog Vrha) itd. Paša je iznad sela na Vukovskoj Priviji, ispod Glavičice, na Lazinci (pod Crnim Vrhom) itd.

Jedan put vodi za Vukovsko, a drugi za Mračaj, i to oba preko „privija“. Drva za ogrev dogone iz ,„carevine“ (šumej preko Mračajske Privije.

Položaj i tip.

Kuće leže na temenu terase i okrenute su jugoistoku.

Kuće su:Musića 1, Santra 3, Kovačušića 1, Druška 1, Jozidžića 1, Ćurkovića 1, Babića 1, Lozančića 2, Jajića 2, Musića 1, Lozančića 1, Adžage 1, Bradarića 1 i Musića 1.

 

Poreklo stanovništva.

Jajići (,,turkuše“) jesu starosedeoci.

Musići (takođe „turkuše”) doselili su se davno iz Arnautluka.

Babića ded poreklom je iz Studenaca, između Sinja i Imotskog. Odatle je došao u Brda, gde je pravio drvene sude. Iz Brda je prešao u najam Odžak, i odatle na kućište u Kukavice u prvoj polovini 19. veka.

Kovačušića ded došao je iz Mandina Sela (u Duvnu) u Vrila, gde je kovao; odatle je prešao u Brda i počeo težačiti; i iz Brda je oko 1868. god. Došao u Kukavice.

Oko 1870. god. došli su:

Lozančići iz Podgaja (kod Vrila), kada su se izdelili Lozančići iz Mlakve i Druško („turkuša“) iz Kupresa. Tamo mu je otac bio seiz kod bega i ovaj mu je dao dve njivice.

„Prije Austrije” su došli:

Santro iz Kukavica. Njegov ded Tomabio je u Šujici u najmu kod bega i tamo se oženio. Odatle je došao u Brda i našao dobar čifluk. Iz Brda je prešao u Podgaj, u kmetstvo Bećirbegu. Tu se njegov (Tomin) sin odelio od brata i prešao u Kukavice;

Ćurković je bio u najmu kod Idriz-bega u Vrilima i odatle je došao u Kukavice;

i Bradarića ded Šimundošao je od Sinja u Kute (gde je čuvao kutska goveda) i odatle je prešao uKukavice.

Adžiga je doselio iz Brda. Njegov otac je došao u Kukavice u nijam nekom Turčinu oko 1880. god. Jedan njegov rođak „ofukario“ i „za muku“ otišao u Omansku (u Posavini).

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.