Poreklo prezimena, selo Botun (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Botun, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su oko kuća i ispod kuća. Paša je iznad sela u Botunjskom Stožeru (gde je trava sa sitnom bukovom i jelovom šumom) i u Dugim Vrelima (gde je trava sa smrekom i bujadi).

Položaj i tip.

Veći deo kuća leži na strani doline Botuna, ispod Stožera, i okrenut je jugu; manji deo je na temenu niske terase. Voda se pije sa vrela Botuna. Potok Botun poplavi nekad njive i nanese šljunak, kao što ]e to bilo 1911. godine, ali se to odmah očisti.

Kuće su: Zrna 1, Ćurkovića 2, Lozančića 2, Sprema 3, Kusića 1 i Lozančića 4. Od ove grupe kuća odvojena je njivama i udaljena oko 300 m druga grupa, u kojoj su kuće: Vučka 1 i Lozančića 4.

 

Poreklo stanovništva.

Spreme slave Sv. Stevana. Došli su iz Begova Sela u prvoj polovini 19. veka, kada su se podelili.

Lozančići (u drugoj grupi) doselili su se iz Mlakve u prvoj polovini 19. veka.

Zrno je poreklom iz Šujice; njegov ded je otuda došao u Vrila i iz Vrila na begovska imanja u Botun sredinom, 19. veka.

„Prije Austrije” su došli:

Kusić iz Begova Sela oko 1868. god. Njegov ded je došao sa dvoje dece iz „Kavura“ u Goravce Čičku na konak. Odatle je prešao u Begovo Selo.

Lozančići (u prvoj grupi iz Otinovaca;

i Ćurkovići iz Kukavica.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.