Порекло презимена, село Ботун (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Ботун, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су око кућа и испод кућа. Паша је изнад села у Ботуњском Стожеру (где је трава са ситном буковом и јеловом шумом) и у Дугим Врелима (где је трава са смреком и бујади).

Положај и тип.

Већи део кућа лежи на страни долине Ботуна, испод Стожера, и окренут је југу; мањи део је на темену ниске терасе. Вода се пије са врела Ботуна. Поток Ботун поплави некад њиве и нанесе шљунак, као што ]е то било 1911. године, али се то одмах очисти.

Куће су: Зрна 1, Ћурковића 2, Лозанчића 2, Спрема 3, Кусића 1 и Лозанчића 4. Од ове групе кућа одвојена је њивама и удаљена око 300 м друга група, у којој су куће: Вучка 1 и Лозанчића 4.

 

Порекло становништва.

Спреме славе Св. Стевана. Дошли су из Бегова Села у првој половини 19. века, када су се поделили.

Лозанчићи (у другој групи) доселили су се из Млакве у првој половини 19. века.

Зрно је пореклом из Шујице; његов дед је отуда дошао у Врила и из Врила на беговска имања у Ботун средином, 19. века.

„Прије Аустрије” су дошли:

Кусић из Бегова Села око 1868. год. Његов дед је дошао са двоје деце из „Кавура“ у Горавце Чичку на конак. Одатле је прешао у Бегово Село.

Лозанчићи (у првој групи из Отиноваца;

и Ћурковићи из Кукавица.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.