Poreklo prezimena, selo Mrđebare (Kupres)

22. septembar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mrđebare, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Njive su na „plećima“, oko kuća, u Šestopercu, Romića Brigu, Prikačama itd. Između njih su pašnjaci u Dubokom Docu, Tomasinom Docu, Brižinama itd. Livade su po dnu polja, a pašnjaci su ispod livada, do Rbine, u Suvati, Krstu, Malim Koritima, Rajičevoj Kosi itd.

Niz dragu vodi put u polje, gde su livade.

Položaj i tip.

Kuće leže u obluku Kamenite Drage, kojom poteče voda za vreme kiše. Voda se donosi u vučijama, na konjima, iz Sarinog Vrila; ono ]e usred polja, u jaruzi, udaljeno od sela za 20 minuta hoda.

Kuća ima: Lozića 3, Ivića 2, Matića 2 i Svalina 3. Između kuća su vrtovi sa kupusom i konopljom i njive.

 

Poreklo stanovništva.

Matići su poreklom ispod Vrljike. Njihov predak je na piru (o ženidbi) ili na slavi ubio čoveka, i, bojeći se osvete, pobegao u Dolac (u Glamoču), početkom 17. veka. Tu su Matići živeli oko 100 godina, i imali uvek 1000—1600 ovaca. Jedna „cura“ u Docu otišla je za jednog Matića, a nije htela za Kovačića. Ovaj tada zapali kuću Matića i u njoj izgori muško dete. Matići su tada morali platiti Turcima globu i početkom 18. veka isele se u Blagaj (kod Tulića Čardaka) sa 1600 ovaca i koza. Jednog Matića tu ubiju Janjani (misleći da je „kesedžija“), a drugog ubiju Talići (Bećirbegovići). Preostali Matići se onda presele Pašićima u Malovan. Kad je Malovan početkom 19. veka pripao Kukavičićima, oni oteraju Matiće i ovi se nastane u Mrđebarama. Odavde su otišli jedni Matići „prije Austrije“ u Blagaj.

Svaline su došle iz Suave oko 1860. god.

Ivići su poreklom iz Suave. Njihovi su preci bili ostali „siroti“, pa su „hodali po najmu”. Ovde su došli „prije Austrije“.

Lozići su poreklom „iz Kavura“ (iz Dalmacije). Njihov praded Topo rođen je u Primorju. Bio je „zločest“, pa je morao da beži: došao je najpre u Posušje i odatle u Zlosela. Jednom ga je pozvao Bećir-beg na begluk, a Topo nije hteo ići. Beg „povadi sablju“, a Topo zamahne kosom i skine begu „ahmediju“ (čalmu). Turci odvedu Topa u grad (Kupres), i zatvore ga u kulu; ali on odatle pobegne. Docnije Bećir-beg dođe Topu i napadne ga, a Topo ubije bega vilama i odseli u Malovan (u Ćemaliće). Tu su živeli četiri godine; ali se „zakrve“ sa Ivazima, te ih beg digne. Onda pređu. u Osmanlije; odatle dođu u Zlosela, gde su bili 10 godina; i iz Zlosela presele se u Mrđebare, oko 1873. godine.

U Mrđebarama su ranije bile Kune i odselile u Rastičevo. Krajem 18. veka bili su i Romići, pa ih je digao paša i naselio Matiće; Romići su tada otišli u Stražbenicu. Ovde su bile i Svaline; one su se odselile u Zlosela, a na njihovo mesto došli su Lozići.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.