Poreklo prezimena Kalač

19. septembar 2013.

komentara: 21

Prezime Kalač istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

G. Esad Kalač iz Dortmunda, rođen (1972) kod Rožaja u današnjoj Republici Crnoj Gori, među prvima se javio interesujući se za svoje poreklo i prezime. Ali, kao da uopšte nije čitao “Vesti” ili nije shvatio da treba da nam da bar najosnovnije podatke. Samo je napisao da su mu i otac i deda imali isto prezime i da potiče iz naselja Kalače, u kojem svi imaju to prezime. Nije naveo veroispovest, kao ni nagoveštaj porekla, da li su starosedeoci ili doseljeni i iz kog kraja. Ali, on je očito “Srećko” (to u prevodu znači njegovo ime arapskog porekla), jer smo uspeli da nađemo podatke o korenima njegove porodice: Kalači/Kalače su poreklom pravoslavni Srbi od bratstva Milačića, iz najjače grane plemena Kuča – Drekalovića.

Prema studiji “Rožaje i Štavice” geografa i etnologa, akademika M. Lutovca, izvesni Milačić, neznanog imena, pripadnik etno-konglomerata Kuča, iselio se najpre u Rožaje i tu primio islam, a onda sa četiri sina, prešao u selo Zasmreče. “Po prostranstvu groblja (sve do novijeg vremena sačuvani su nadgrobni spomenici sa krstovima i urezanim natpisima, kao i krstače od sige) vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo” – piše Lutovac. Ubrzo je, međutim, “stari naziv sela zamenjen bratstveničkim imenom” – Kalače. U vreme glavnog ispitivanja ovog kraja pre Drugog svetskog rata i dopunskog, neposredno posle rata, Kalači/Kalače su živeli u 78 domaćinstava, potomaka pet generacija onog poislamljenog doseljenika i njegovih sinova. Istraživač je zapisao samo niz od oca Milačića, preko sina mu Musatfe, unuka imenom Jupo, pa praunuka Alja, do “šukununuka” koji se zvao Juso. G. Esad, ako je to njegova “loza”, morao da nam pomogne da dopunimo niz, sve do njega, a ako zna i za druge grane, da nam to napiše.

Još samo “reč o reči”. Otkud “Kalač”? Ni jedan od rečnika koje smo pregledali ne spominje to ime. Čini nam se da je ipak najbliži odgovoru A. Škaljić (“Turcizmi u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskom jeziku”) koji je zabeležio termine kal, topljenje rude, i kalhana, topionica, ali i kazandžijska radnja. Kalač bi, prema tome, mogao da znači topioničar, kazandžija, pa i kalajdžija. A ako je ta reč prvobitno skovana kao kalhač, to h se vremenom iščezlo, kao i iz mnogih drugih reči.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. Goran

    Na Kosoru,i u Ublima je bilo nekih starih bratstava,još starijih od Mrnjavčića,koji su bili haplogrupa I1 Z63.Tu došli od Skadra ili Drača.Većinom su se raselili,kao napr.Glušci u Hercegovinu.Al možda je neka porodica tu ostala i od njih je bio Milo,Milač kao mali doveden u kuću Ilika Drekalovića.To je bio najstariji sloj žitelja Kuča.

  2. Kalač1

    Molim za objašnjenje! Ako je izvesni Vuso kasnije Mušo primio Islam i dosaò u Zasmreče tj Kalače a tamo je bilo već 78 domaćinstava kako su onda Kalači od Milačića Kuča Drekalivića i sl. Svi podatki su bledi’ nemaju pravnu podlogu i pisani kako kom odgovara. Sellam

  3. Goran

    Kalač je bio naziv za Vizantijske ratnike-graničare koji su živeli u romejskim tvrđavama duž Vizantijske granice sa Raškom i Dukljom.Većina tih Kalača(graničara)bili su Varjazi,Germanski plaćenici,Saksonci,došli iz Nemačke da ratuju za Vizantiju.Mnogi su bili poslati u granične tvrđave,latinski Calaja,zato prozvani Kalači.Po testiranom Kalaču,haplo grupi I1Z63 Y13946vidi se veza sa Varjazima,Sasima iz Nemačke.Velika Varjaška sekira dugačke drške i dugački zapadnjački mač su u Raškoj po njima nazvali Kalača i Kalač.Ovi su Varjazi Kalači posle vizantijskih poraza od Stefana Nemanje,prebegli sa granice u Rašku,Metohiju,Hercegovinu,verovatno neželeći više dase vraćaju u Carigrad niti da ratuju za Vizantince.Tako je i neka grupa tih Varjaga-Kalača pobegla u Rašku,ili Hercegovinu da bi vremenom potomci došli u selo Zasmreče koje se po njihovom nadimku prozvali Kalači.Milačić je samo prihvatio njihov nadimak kad se tu doselio.Kalače u Bosni,selo Komren,Prača,nemaju nikakvo predanje o Miličićima iz Kuča.Kalač je bio naziv za vojnike u Romejskim tvrđavama,Varjage,nemaju nikakve veze sa Kučima nisa Drekalovićima.

  4. Goran

    Reč Kalača je i stari Slovenski naziv za veliku tešku sekiru duge drške kakvu su koristili svi Varjazi u Vizantiji.Mnogi su Varjazi i kao Posrbljeni preneli potomcima strast prema borbi hladnom oružju i veštinu borbe sekirama i mačevima,pa i veštinu kovanja mačeva i sekira.Njihovi su potomci bili veoma dobri kovači,ratnici i drvoseče,pa bi ova reč mogla da znači i Vitez Graničar ali i drvoseča,ili Kovač mačeva.Kako su Varjazi bili divlji Severnjaci i Zapadnjaci,Germani,u naseljenim slovenskim mestima bili su vrlo prostog,bahatog ponašanja,sirovi,uzimali su novac u jednoj sredini da bi nemilice trošili oteto u nekom drugom mestu na opijanje,bludnice,krčme,gomile hrane,oružje.Po njima i Tursko-arapska reč Kalaš u značenju razuzdan ratnik,sirov rasipnik,onaj ko rasipa tuđi novac na svoje užitke,lupež neradnik.Ovakvi su bili Vizantijski najamnici Germani pobegli iz Vojske posebno u Srpskim selima.

  5. Goran

    Mnogi etnolozi ali i istoričari iz plemena Kuča,pisci monografija tvrde da su Kalači poreklom od Milačića iz Kuča a Milačići dasu od Drekalovića.Misli se da Milačići potiču od trećeg sina Lala Drekalovog,Mila-Milača,a neki tvrde da potiču od sedmog Lalovog sina Vuksana njegovog vanbračnog sina sa sluškinjom devojkom iz Kuča,koja se zvala Milača.Po njoj i prezime bratstva.Inače ni u 18veku niko nije u Kučima znao koje Milač i dal je Lale Drekalov imao sina sobom nadimkom.Inače u selu Sredska na Kosovu kod Prizrena Sredačka župa ima zaseok Milačići i kako su Milačići haplogrupa I1Z63Y13946 koju imaju mnogi rodovi poreklom od Prizrena,te se može reći dasu preci Milačića iz Sredske,u 17veku otišli u Kuče gde su neki zbratimili sa Drekalovićima pa izmislili Lalovog sina Milača.

    • Goran

      U selo Zasmreče su u 18veku došli tri brata Milačića i njihov stric Pero.Jedan od njih Vušo zvani Kale koji je imao oko 17god.kad je kamenom ubio nekog mladog Prelevića u Kučima.Prelevićoi se silno naljute na Milačiće koji se jako uplaše njihove osvete.Tako ovi Milačići pobegnu u Sandžak Rožaje,gde prihvate dase poturče.Međutim Prelevići im poruče da se slobodno vrate u Kuče samo Kale dase nevraća njega će ubiti.On ostane u Rožaju gde ga prozovu Kalač,i odvedu na čitluk u Zasmreče gde je posle imao 4sina.Njegovi rođaci Milačići dobili su Turska imena al su ostali Milačići i vratili se u Kuče.Bio je poznat Jovan Adžo i Murat Milačić.

  6. Neko,tamo daleko...

    Čekajući Milačiće da se napokon testiraju…
    Verujem da su neki Kalači u pravu kada kažu da nemaju nikakve veze sa njima.Isto tako su drugi Kalači u pravu kada kažu da jesu od Milačića.Tu lako možemo da razvrstamo originalne i pribraćene Kalače.Ja sam ubijeđen da jesu isti rod ali čeka se zvanična potvrda…
    Interesantno kako pravoslavni i muslimanski pripadnici reaguju na potencijalnu rođačku vezu.I dok je pravoslavnim potpuno svejedno i ne smeta im da pronađu rod među muslimanima sa druge strane potpuno druga slika.Samo rijetki,lišeni te verske ostrašćenosti,priznaju realno stanje stvari i pravoslavno srpsko porijeklo.

  7. Dobar Lik

    Kalači Imaju I1>Z63 haplogrupu koja je prisutna kod Gota, Vandala i nekih Zapadnih Slovena(Sorba)
    To znaci da muski predak Kalača nema Ilirsko pokrijeklo i velika je vjerovatnoca da je dosao na Balkanu za vrijeme migracija Gota i Vandala ili
    za vrijeme migracije Juznih Slovena