Порекло презимена, село Горњи Шепак (Зворник)

18. септембра 2013.

коментара: 3

Порекло становништва села Горњи Шепак, општина Зворник (Република Српска). Према истраживању Салиха Куленовића ”Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког подриња”, спроведеном у периоду 1972-1982. година. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

 

Сјеверно од Доњег Шепка на удаљености од око 2,5 км налази се Горњи Шепак на надморској висини од око 230 метара.

Према подацима из 1971, године ово насеље је имало 1458 становника и 323 домаћинства, а 1981. године 1917 становника, 449 домаћинстава и 442 куће. Према овим показатељима ово је друго насеља по величини у испитиваном подручју.

Према националности становници овог насеља су Муслимани.

У новије вријеме веома је уочљива појава изградње нових кућа уз зворничко-бијељински пут, дакле домаћинства мигрирају из Горњег Шепка. У вријеме наших истраживања 1976. године. овдје је било око 40 новоизграђених кућа, а 1982. године било их је око 60. Њихови власници су углавном из Горњег Шепка.

Код становника још увијек се за поједина дијелове насеља одржао термин махала.

У овом насељу постоје слиједеће махале: Брђани, Мујићи, Висаковићи, Хамзићи, Менчевићи, Дервишевићи, Авдићи, Кадрићи, Лончари и Маруни махала. Централни дио насеља не носи назив махала него центар, а у њему се налазе двије продавнице, амбуланта и читаоница. Овдје се налази и џамија која је саграђена пред крај турске управе, а њен утемељивач је била нека жена из Зворника.

Како смо видјели махале носе називе углавном по презименима, одн. према родовима, изузев Маруни махале чије би изворно значења можда могло тражити у арапаској ријечи махрум.

У Брђанима данас живе слиједеће породице: Омеровићи (12к) за које се претпоставља да су старосједиоци, Градашчевићи (5к) поријеклом су из Градачца, Хасановићи (3к) су из Никшића, Рамићи (4к) су такође из Никшића, Алићи (4) су из Папраће, Мустафићи (4), Селимовићи (2к), Салиховићи (3к), Фејзићи (4к), Јахићи (1к), Борозановићи (1 к) су према казивању старосједиоци, а презиме су добили по томе што им је предак био трубач, Авдићи (1 к) су из Роћевића; овдје су се доселили прије другог свјетског рата, Мехмедовићи су из Дрињаче, а овде су од прије другог свјетског рата, Муминовићи (1к), Салиховићи (1к), Бећировићи (1к) су из Никшића, Ибрахимовићи (1 к), Чанковићи (1) су из Јање, а овдје су се доселили прије првог свјетског рата, Хасановићи (1к), Хајрићи (1к), Ахметовићи (2к) и Адиловићи (2к) који су се у току Другог свјетског рата доселили из Мемића.

У Мујићима живе слједеће породице: Мујићи (10к), Нуркићи (1к) који су се прије неколико година доселили из Теочака, Атићи (1 к) и Јатићи који су поријеклом из Козлука.

У Висаковићима живе Мемићи (7к), Ибрахимовићи (1к), Бећировићи (5к), Мемиђановићи (1 к) који су се прије од 20 година доселили из Сакара (Србија), Хасановићи (10к), Суљићи (5к), Сејдићи (5к) су поријеклом из Никшића, Тухчићи (2к) су из Дивича; предак ове породице прије Другог свјетског рата овдје се оженио и тако остао, и Салиховићи (3к).

У Хамзића махали најбројни су Хамзићи (22к), а осим њих овдје живе још и Хусејновићи (3к) који су поријеклом из Роћевића, Мехмедовићи (1к) поријеклом из Витинице; предак им је овдје доселио за вријеме аустроугарске окупације, Слиховићи (1к), Омеровићи зване Ћузе (1к), Хајрићи (1к), Муминовићи (9к) и Смајићи (1к).

У Менчевића махали су настањени Јашаревићи (7к), Шишићи (12к) који се према неким казивањима поријеклом из Пријепоља, Биралићи (1к) су из Теочака, а овдје се домаћин ове породице населио прије 10-так година, Куљићи (1к) су из Живиница, а овдје су доселили одмах послије свршетка Другог свјетског рата, Суљићи (1 к) су из Роћевића, и Тахировићи (6к).

У Дервишевића махали су настањени Халиловићи (15к) који су поријеклом из Роћевића, Бајрићи (5к) и Шишићи (2к).

У Авдићима живе Авдићи (7к) који су поријеклом из Никшића.

У Кадрићима су настањене породице са истим презименом, а поријеклом су из Никшића.

У Лончарима су настањени Бећировићи (7к), Кадрићи (1к), Мехмедовићи (1к), Арифовићи (4к); поријеклом су из Никшића, а прво су се населили у Церску, па онда овамо (од ове породице воде поријекло Хасићи (1 к) и Хаџићи (1 к), а презимена су добили по именима својих дједова, Авдићи (6к) су из Роћевића, Рамићи (2к), Грошићи (1 к) су из Бијељине, Суљићи (1 к) и Хуремовићи (1 к); предак ове породице се доселио из Теочака прије Другог свјетског рата.

У Маруни махали живе Рамићи, а поријеклом су из Никшића.

У централном дијелу Горњег Шепка су настањени Шабановићи (2к), Муратовићи (4к), Омеровићи (1к); домаћин ове породице доселио се из Витнице код Козлука послије Другог свјетског рата, Мехмедовићи (1к), Мујићи (1к), Халиловићи (1к), Мемићи (1к), Суљићи (2к) и Авдићи (2к). Ови посљедњи доселили су се из Роћевића у току Другог свјетског рата.

 

ИЗВОР: Салих Куленовић – Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког подриња. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Шарко

  Млађо, нисмо слепи, видимо не треба нам толико линкова, пусти човека нека објављује податке порекло Зворничана.

  • Младен Гајић

   Шарко,
   не мислим да постављањем горњег линка, некога ометам у раду (не знам шта то теби смета, ово је мој “Modus operandi”)…важно је да заинтересовани имају директан увид у оригинални докуменат, и ту ништа спорно.
   Од ”вишка” глава не боли, успут сви они који желе преузети оригинални текст, могу га на овој страници без трагања по сајту, наћи.

   У међувремену са Администратором, нашли смо систем како да сваки текст има повезан линк са ”оригиналним извором информација”…што се на крају горњег чланка о Шепку може и уочити.
   То наравно важи и за све остале текстове насеља зворничког подриња.