Порекло презимена Злојутро

15. септембар 2013.

коментара: 13

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЗЛОЈУТРО НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Злојутро

Хаплогрупа: R1a M458 L1029

Порекло: Горњоселци, Козарска Дубица, Репбулика Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Злојутро истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Г. Милорад Злојутро јавља се из Сиднеја, у којем је рођен, али је одрастао у Босанској Дубици, одакле је његов отац Слободан. Мучи га “малерозни” израз његовом презимену. Наводи крсну славу – Св. Николу.

Г. Милораде, Ваше презиме уопште не би требало да вас секира, јер оно је тек подсећање на неко “зло јутро” у животу ваше породице која треба да се поноси пореклом из једног од најјачих племена са најљућим ратницима у борбама са Турцима: племена Куча. То, наиме, тврди Скарић у својој студији “Порекло становништва северозападне Босне”. Он каже да је породица Злојутровићи једна од најстаријих у Кучима, али да се иселила у Подгорицу, а сродници су им Злојутра у Дубици, који су задржали и кучку славу – Никољдан.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Шарко

    Имамо у Српском ДНК пројекту презиме Злојутро слави Никољдан, из Горњоселци код Босанске Дубице – хаплогрупа је R1а1a1 M458 L1029. Племе Кучи не припада тој хаплогрупи. Нема ни говора о заједничком пореклу Злојутра из Б. Дубице и Злојутровића из Куча.

    • Младен Гајић

      Злојутро
      Г. Милорад Злојутро јавља се из Сиднеја, у којем је рођен, али је одрастао у Босанској Дубици, одакле је његов отац Слободан. Мучи га “малерозни” израз његовом презимену. Наводи крсну славу – Св. Николу.

      Г. Милораде, Ваше презиме уопште не би требало да вас секира, јер оно је тек подсећање на неко “зло јутро” у животу ваше породице која треба да се поноси пореклом из једног од најјачих племена са најљућим ратницима у борбама са Турцима: племена Куча. То, наиме, тврди Скарић у својој студији “Порекло становништва северозападне Босне”. Он каже да је породица Злојутровићи једна од најстаријих у Кучима, али да се иселила у Подгорицу, а сродници су им Злојутра у Дубици, који су задржали и кучку славу – Никољдан.

      Извор:http://www.maksimovic.info/literatura/eknjige/RadomorVeraRakic_PorekloSrpskihPorodicaIPrezimena.pdf

      • Krsto Petrov

        Postovani,
        od starih osnivaca Gorske Zupe danas naziv Kuci,svi testirani su R1a M458 !!!Upravo sam dobio rezultate Klikovaca i Radovica koji su Kuce napustili prije 200 godina i dovode se u vezu sa jakim srednjovjekovnim klanom TIHOMIR!Naime prezime Klikovac je skorije,staro prezime je Zlikovac!Sa Zlojutrom Maricic nose isti haplotip!U stvari vi ste osnivaci Gorske Zupe tj danasnjih Kuca..smstramo da ovaj haplotip mora postojati medju domicilnim Vujosevicima ..

  2. Младен Гајић

    Племе Кучи не треба посматрати као “једно” братство, напротив ту има више различитих ”братстава” којa нису нужно у сродству, с тиме треба очекивати и велику шароликост хаплогрупа у Племену. Уз већ тестиране E1b и R1a, сигуран сам да ћемо времено наићи и на друге…

    Ако се не варам, Злојутро из Козарске Добице (раније Б. Дубица), имају породично предање да су старином из Куча, славе ”Никољдан”, припадају хаплогрупи R1a M458 L1029.
    Слично предање имају и тестирани Маричићи из Бриња у Лици да су старином из Куча, славе ”Никољдан”, припадају хаплогрупи R1a M458 L1029.
    Треба примјетити такође и Бјелиће из Берана, који имају породично предање да су старином из Куча, славе ”Митровдан” припадају хаплогрупи R1a Z280 L1280.

  3. Eрор

    Поштовани генетичари, ваша истраживања би требало да дају најегзактније одговоре на порекло неких породица и везе међу њима, за разлику од многобројних претпоставки, предања, легенди и веровања, нагађања и свега осталог што се на страници Порекло све чешће појављује, а што је и природно, јер људи воле да верују како су им сви преци били Срби, по могућству и племићи или јунаци, да су смакли бар неког Турчина и променили презиме… Дакле, доста људи заинтересованих за своје порекло, здраво за готов стварају разне теорије о пореклу и у њих верују као да су апсолутно тачне, без икаквих научних утемељења. Као пример навешћу баш своје презиме, за које су неки презимењаци тврдили како је у Лику дошло са Наполеоновом војском и како је према предању француски војник ту остао оженивши се Српкињом, иако је апсолутно јасно да је такво објашњење последица нечије маште, пошто се Ерори помињу у попису Лике и Крбаве још 1712. године, дакле, готово читав век пре Наполеонове владавине Ликом. Хоћу да кажем да ослањање на предања приликом утврђивања порекла није баш најпоузданији извор и да га се треба увек држати са резервом, све док се не прибави и неки други доказ који потврђује предање.

    На овај коментар ме је посебно инспирисала Ваша убеђеност да се ДНК испитивањем једног човека са неким презименом, може донети уопштени закључак за све људе са тим презименом, посебно занимљиво на овом примеру презимена Злојутро. Шарко: “Имамо у Српском ДНК пројекту презиме Злојутро слави Никољдан, из Горњоселци код Босанске Дубице – хаплогрупа је R1а1a1 M458 L1029. Племе Кучи не припада тој хаплогрупи. Нема ни говора о заједничком пореклу Злојутра из Б. Дубице и Злојутровића из Куча.” Ако је у питању само један човек коме је рађена ДНК анализа, како се могу износити тако општи закључци? Наиме, постоји низ животних ситуација које могу да доведу до тога да нека особа носи неко презиме, а да нема ама баш никакве сродничке везе са другим особама које носе то презиме. Нпр. када бисте истраживали Грубјешиће пореклом из села Клокоч на Кордуну, дакле, људе да истим презименом, истом славом и из истог села, на основу једног резултата дошли бисте до потпуно погрешног закључка о ДНК хаплогрупи за ово презиме. Ако бисте “испитали” ДНК два Грубјешића, добили бисте вероватно два различита резултата. Наиме, прадеда једних Грубјешића по директној мушкој линији презивао се Маћешић и приженио се у Грубјешиће, па је преузео женино презиме и славу. Уколико би се нпр. случајно тестирао потомак овог Маћешића (“удатог” Грубјешића) у вашем пројекту, а већина њих данас и не зна да су уствари по мушкој линији Маћешићи, ви бисте донели апсолутно погрешан закључак о хаплогрупи за све остале Грубјешиће, без анализирања њихове ДНК. Закључак је да се на основу једног јединог испитивања ДНК неког са неким презименом, не могу доносити општи закључци, већ да је потребно испитати бар неколико особа. Ово ће можда звучати као изузетак, али знам да је то преузимање женине славе и презимена, у сиромашнијим крајевима приликом преласка сиромашнијег мужа у женину кућу (обично ћерка јединица), прижењавања, тзв. домазетлука, било чест случај, о чему осим неколико примера које ја знам, сведочи и само презиме Домазет, а по некима и Дозет и Узелац.

    Такође, ако се узме као тачна, претпоставка да је истинит бар део предања о промени презимена приликом убиства неког Турчина и бега у други крај, онда се опет сама ДНК тестирања морају узети са резервом тј. не могу се уопштавати ако је извршено испитивање ДНК само једне особе. Нпр. Неко се презивао Петровић, убио је Турчина у 16-17. веку, побегао негде, узео ново презиме нпр. Каран, које су неки људи носили у то време, а са којима тај Петровић нема никакве сродничке везе. И данас неко анализира ДНК његових потомака који немају везе са другим Каранима и на основи тих резултата донесе закључак о ДНК хаплогрупи свих Карана, иако нису испитана ни двојица, а камоли више особа са овим презименом. Да не говорим о десетинама примера како су неки крајишки шпицнамети постали презимена, а иста таква презимена су већ постојала у неком другом крају као аутентична презимена (која нису била шпицнамети), само што сад потомци и једних и других носе иста презимена, а немају никаквих сродничких веза. На крају и да се нашалим, али зар није могућа и претпоставка да је у низу од нпр. 15 жена у последњих 5 векова, дакле, баба, прабаба… које су биле супруге дирекних мушких предака, деда, прадеда… бар једна преварила свог супруга и тиме унела могућу забуну у резултате данашњих ДНК анализа.

    Све горе написано сам навео уз сазнања за многе сличне примере и из најбоље намере, да укажем, да се чак и резултати ДНК анализе морају узети са резервом, тј. да се не би требали уопштавати на цело презиме на основу испитивања ДНК само једне особе која носи неко презиме, већ би закључке требало доносити само уколико је извршено испитивање ДНК неког релевантног броја особа које носе исто презиме.

    • Тачно, само укрштањем већег броја тестираних и њихових резултата, нарочито кад су у питању појединачна презимена, могуће је извући чврст закључак о нечијем пореклу. Сигурни смо да ће база Српског ДНК пројекта, која сад броји преко 300 тестираних у ово доба следеће године бити барем двоструко већа и да ће, бар што се неких тиче, моћи да се установе поуздане и чврсте чињенице о прапореклу.
      Подсећамо све који су у могућности да и даље могу да искористе попуст од 50 одсто преко нашег портала (уместо 13.000 да плате 6.500 динара) и тестирају се (на 17 маркера) у ДНК центру за генетику у Београду (они имају испоставе и у Новом Саду и Нишу). Резултати су познати већ за два дана, а метод је безболан (узима се брис пљувачке са унутрашње стране образа). Ко има више стрпљења, може да се тестира и у FTDNA у Хјустону. Више информација на http://www.familytreedna.com/. Основни тест (12 маркера) код њих тренутно кошта 49 долара, а цела процедура (уплата, добијање прибора из Америке и слање узорка назад, плус чекање на резултат) траје око два месеца.

  4. Младен Гајић

    Апсолутно се слажем са горе изнијетом анализом.
    Како би се дошло до неких поузданих података, потребно је тестирати одређен број људи…а када се добију резултати, покушати уобличити све и донијети закључке.

    На форуму имамо један примјер систематског тестирања више породица са различитим презименима који не потичу из исте средине, једино што их веже јесте крсно име.

    Аврамијевштаци: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

  5. Krcko Oraščić

    Zlojutro su Albanci, nemaju veze sa Kučima i Zlojutrovićima

  6. Небојша Бабић

    Да, чист албански етноним – Злојутро. Шта ли то значи на албанском…? И где живе ти Злојутро Албанци…? Од којег су фиса?

  7. Војислав Ананић

    ЗЛОЈУТРО, живе у многим крајевима Југославије, у 34 мјеста. То је цијело племе у Комићу у Лици, а и надимак човјеку. У Србији их је много мање. Један’крај у околини Госпића зван је Злојутровци (25, XXII, 945). Породица Злојутро је из Куча, јер се зна да је била једна од најстаријих кучких породица. Само нека легенда могла би да објасни како је ово чудно презиме настало. Дубички Злојутри славе кућну славу Никољдан (4, 257).

    • Krsto Petrov

      Tako je
      Klikovci ili Zlikovci Zlojutro,Stetibradici i Maricici su najstarija vendska brastva iz klana Tihomir!Svima je potvrdjen R1a M458 L1029 i oni su osnivaci Gorske Zupe tj.danasnjih Kuca!Kuce Klikovaca jos postoje u zaseoku Podgrad u selu Orahovo u Gornjim Kucima!

  8. Zlojutro

    Pošto sam Zlojutro iz Gornjoselaca kod Kozarske Dubice, imam potrebu da malo i ja prokomentarišem. Prezime koje nosim svakako privlaci pažnju i interesantno je, pa sam već godinama istraživao i raspitivao se kod starih Zlojutara. Od svijh starih sam dobio predanje da smo iz današnje Crne Gore, neki su mi i precizirali “od Podgorice”, svi ovdašnji Zlojutri slave sv. Nikolu. U tim predanjima starih sam slusao svakakve druge price u glavnom nelogicne, koje ne vrijedi ni spominjati. E sada, Zlojutro(vić) prezime koje se pominje u Kučima, koji su živjeli u Zlatici u kojoj ima i istoimeni manastir, koji se danas nalazi u Podgorici, ima mi dosta logike sa svim predanjima koja sam slusao i istorijskim zapisima koje sam citao da ima nekakva veza Zlojutara i Zlojutrovica. Čak sam i tu priču čuo da smo “vić” izbacili zbog Turaka, da nam prezime ne bude prepoznatljivo kao pravoslavno… (ako neko ima jos nekakve informacije neka piše jer sam naravno zainteresovan oko teme) Pozdrav

  9. Krsto Petrov

    Upravo stari Kuci pripadaju R1a M458 utvrdjeno kod Klikovaca(ZLikovaca) Radovica Stetibradica i Maricica..oni su vendska brastva klana Tihomir,na ovim prostorima najjaceg srpskog klana!