Poreklo prezimena, selo Petnica (Čačak) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Petnica, grad Čačak. Prema istraživanju Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljenom u Čačanskom glasu 11. marta 198 Poreklo stanovništva sela Petnica, grad Čačak. Prema istraživanju Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljenom u Čačanskom glasu 11. marta 198 Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Petnica (Čačak)

Poreklo prezimena, selo Petnica (Čačak)

Poreklo stanovništva sela Petnica, grad Čačak. Prema istraživanju Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljenom u Čačanskom glasu 11. marta 1983. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Ninoslav Kuzmanović.

 

Prema proučavanjima Hazima Šabanovića, u turskim defterima selo Petnica prvi put se pominje 1476. godine sa 14 kuća u kojima je bilo 23 odrasle muške glave. Nalazilo se u knežini kneza Jovana, sina Stanisavljevog. U selu su tada živeli još i primićur (seoski knez) Miloš Turčević i jedan teklič (kurir). Godine 1528. selo se pominje kao Gornja Petnica u nahiji Moravi sa devet kuća u kojima je sem domaćina, živelo još 19 odraslih muških glava. Ovde je bio i jedan ratag (zemljoradnik na čifluku). Gornja Petnica je 1516. imala 11 kuća. Spahiji su meštani plaćali 1200 akči dažbina. Već 1560. pominju se Gornja, Srednja i Donja Petnica, koje su bilo potpuno islamizirane. U njima je bilo 18 muslimanskih kuća, sa 18 odraslih muškaraca. Sela su spahiji plaćala 3641 akču dažbina.

Od tada, pa sve do drugog srpskog ustanka, o Petnici gotovo i da nema istorijskih zapisa. Godine 1820/21. u selu je popisano 19 kuća, 22 oženjene i 64 aračke glave. Petnica je tada pripadala požeškoj nahiji. Narednih godina, povećavao se i broj domova i broj žitelja.

Poreklo porodica

Petnica je 1948. imala 441 stanovnika, a 1981. godine – 458. Današnje stanovništvo je u celini doseljeničko. Najstariji rodovi ovde su stigli pod kraj XVIII veka. Ipak, najmasovnije doseljavanje bilo je u prvim decenijama i pod kraj XIX stoleća. Koristeći matične knjige, epitafe sa spomenika i kazivanja najstarijih pamćenika, uspeli smo da dođemo do podataka o poreklu i vremenu doseljavanja svih familija.

Vasiljevići (8 kuća) su doseljeni iz Starog Vlaha u drugoj polovini XVIII veka.

Puzići (7 kuća) su stigli „od Sjenice“ pod kraj XVIII veka.

Veljovići (3 kuće) su odnekud iz Sandžaka doseljeni pred Karađorđev ustanak.

Belopavlovići (15 kuća) su početkom XIX veka došli „od Sjenice“, a poreklom su iz Crne Gore. (Ima mišljenja da je ovo doseljavanje bilo posle 1825. godine)

Stevanovići (10 kuća) su stigli u selo iz Crne Gore početkom XIX veka.

Sremčevići (14 kuća) su od Stevanovića. Sredinom XIX veka jedan čovek iz Stevanovića pobegao je u Srem. Kada se otuda vratio, dobio je prezime Sremčević.

Gordići (2 kuće); Došao je iz okoline Belog Polja najpre u Maskovu Sava Gordić, a odavde se privenčao u Veljoviće u vreme prve vlade kneza Miloša Obrenovića.

Burevići (2 kuće) su prešli iz Goričana u drugoj polovini XIX veka.

Borisavljevići (1 kuća) su doseljeni iz Starog Vlaha u drugoj polovini XIX veka.

Gajići (1 kuća); Doseljeni u Belopavloviće pred prvi svetski rat iz moravičkog kraja.

Majstorovići (6 kuća) su prešli iz Brezovica pred kraj XIX veka.

Petrovići (1 kuća) su stigli s Čeva u Crnoj Gori početkom XX veka.

Milinkovići (1 kuća) su pripuzi u Pejovićima (kojih više nema) iz Kačulica početkom XX veka.

Bojovići (3 kuće) su pripuzi u Belopavlovićima iz Brezovica od 1912. godine.

Stojanovići (2 kuće) su doseljeni u Veljoviće iz Goračića (Dragačevo) 1914. godine.

Stanišići (1 kuća) su došli iz Kaone (Dragačevo) posle prvog svetskog rata.

Milijanovići (2 kuće) su prešli iz Lasca posle prvog svetskog rata.

Mandići (1 kuća); Iz Premeće posle 1930. godine.

Stojići (1 kuća) su doseljeni iz Bukovice kod Kraljeva posle 1930. godine.

Todorovići (1 kuća) su stigli iz Rajca 1936. godine.

Sekulići (2 kuće) su doseljeni iz Erčega (moravički kraj) 1937. godine.

Sjeničići (1 kuća) su došli iz Goračića (Dragačevo) posle drugog svetskog rata.

Bogićevići (1 kuća) su pripuzi u Puzićima od pre 35 godina.

Čalukovići (1 kuća) su stigli iz Premeće posle 1960. godine.

Beševići (1 kuća) su se naselili u Čolovićima (kojih više nema) oko 1960. godine.

Istorijski spisi pominju još neke rodove u Petnici, koji više nema: Milivojevići (1836), Veljkovići (1838), Avramovići (1842) zatim Pejovići i neki drugi.

 

IZVOR: Istraživanje Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljeno u Čačanskom glasu 11. marta 1983. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Ninoslav Kuzmanović.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top