Poreklo Ivane Španović

13. avgust 2013.

komentara: 6

ROĐENA: U Zrenjaninu 10. maja 1990.

RODITELJI: Otac Ljubiša, radi u administraciji Urgentnog centra u Zrenjaninu, majka Vesna (dev. Jovanović), po profesiji trgovac, nekada uspešna sportiskinja (atletika, fudbal, rukomet).

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola (Španovići)

POREKLO: I otac i majka su rodom iz Zrenjanina. Španovići su daljim poreklom iz Bosne. Ivana ŠpanovićSPORTSKA PORODICA: Ivana je sportski gen nasledila od majke Vesne (48), koja je sa 17 godina bila prvakinja bivše SFRJ u sprintu. Brat Nemanja (stariji od Ivane, rođen 1987.) je bivši fudbaler, a otac Ljubiša se rekreativno bavio košarkom i fudbalom. “Od majke je nasledila sportske gene, a od mene građu. Ali bez njene upornosti i vere u sebe, ništa ne bi postigla. Ona je oduvek bila naše zlato”, izjavio je svojevremeno otac Ljubiša, posle prvog velikog Ivaninog uspeha – osvajanja zlata na Svetkom juniorskom prvenstvu u Poljskoj.

PORODIČNA PRIČA: Majka Vesna morala je zbog porodične tragedije da prekine sportsku karijeru, o čemu je pričala za mazgazin Story: Igrala sam ženski fudbal i rukomet. S druge strane, moja ljubav je bila disciplina skok u dalj, ali ipak sam se takmičila kao sprinterka i sa sedamnaest godina postala prvakinja one stare Jugoslavije u kojoj je konkurencija bila žestoka. Nazivali su me talentom koji obećava, ali uspeh nije potrajao. Moja majka je iznenada umrla od izliva krvi na mozak i ceo život mi se u trenutku preokrenuo. Inače, pored oca alkoholičara imala sam katastrofalno detinjstvo u kojem sam trenutke spokoja doživljavala jedino kada sam bila na takmičenju ili pripremama. Posle majčine smrti otac me je isterao iz stana, a zahvaljujući tetki, maminoj sestri, završila sam srednju školu i imala sreću da već sa devetnaest godina dobijem posao i zaposlim se kao trgovac. Zato sada kažem da je Ivana samo nastavila tamo gde sam ja stala, a i dan-danas kad ona trči, ja ne mogu da sedim: adrenalin mi skoči, vičem i dobacujem sa tribina… Ako je na stadionu tišina, ona se posle ljuti – s ponosom opisuje Vesna koja i u Londonu na Olimpijskim igrama bodri svoju ćerku sa tribina.

BIOGRAFIJA: U rodnom Zrenjaninu Ivana je počela da se bavi atletikom, a prvi veliki uspesi u skok u dalj su došli 2006. godine, kada je na svetskom prvenstvu za juniore bila sedma.  Prvu medalju na svetkom prvenstvu osvaja 2007. u konkurenciji kadeta. Sa preskočenih 6,41 m osvojila je srebro. Na svetskom prvenstvu za juniore 2008. je pobedila sa ostvarenim rezultatom 6,61 m. Učestvovala je i na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, i takmičila se u disciplini skok udalj. Posle dva prestupa u trećem pokušaju je skočila 6,30 m. Taj rezultat joj nije bio dovoljan za plasman u finale. U ukupnom plasmanu zauzela je trideseto mesto. Od 2006. do 2008. je tri puta pobeđivala na juniorskim prvenstvima Srbije, u disciplini skok udalj. U seniorskoj konkurenciji je u istoj disciplini postala prvak 2008. godine. Dnevni list Sport ju je 2008. proglasio za srpskog mladog sportistu godine. Ivanina majka Vesna takođe je bivša atletičarka. Ivanin trener je bio Jani Hajdu, a sada je Goran Obradović. Ona je članica i nastupa za Atletski Klub Vojvodina iz Novoga Sada. Učestvovala je i na Univerzijadi 2009. u Beogradu. Na njoj je pobedila skokom od 6,64, što je bio za 17 cm bolji rezultat od drugoplasirane Ruskinje Irine Krjačikove. Ivana je svoj najbolji skok izvela u petoj seriji. To je bila prva zlatna medalja za Srbiju osvojena na Univerzijadi u Beogradu. Na Evropskom prvenstvu za juniore 2009. održanom u Novom Sadu popravila je svoj lični rekord na 6,71 m ali joj ni to nije bilo dovoljno za zlato. Bila je druga iza Ruskinje Darje Klišine koja je postavila novi evropski juniorski rekord od 6,80 m. Pored nacionalnih rekorda u skoku udalj na otvorenom i u dvorani, Ivana drži i rekord u petoboju. Na svetskom prvenstvu u atletici održanom u Moskvi, avgusta 2013. Ivana je osvojila bronzanu medalju sa svojim novim ličnim rekordom 6,82.

IZVOR: Ivana Španović za portal Poreklo; magazin Story (18. avgust 2012.); Alo.

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Igor

    “Španovići su daljim poreklom iz Bosne.”

    U RS ih ima kod Gradiške i Dubice,mada ako se ne varam,Španovići su zavičajno Kordunaši,iz okoline Slunja.

  2. Miodrag

    @Igor: Roditelji i Ivana su rodjeni u Zrenjaninu, pravi Banacani.
    Kakve to sad ima veze sa Bosnom. Moja zena je iz Bosne a ja
    Lala iz Banata, upozno je kad sam posle zemljotresa gradio
    Banja Luku i postao Bosanac. Ispada sada da smo svi mi
    Banacani poreklom iz Bosne a zna se kada su i kako oni dosli
    u Banat. U 8-moj ofanzivi i sada su oni postali Banacani a ne mi
    Bosanci. Banat ima Kraljicu Kraljice sportova koja je u Birmingenu
    pobedila Ameriku i ceo svet.
    Svu srecu ovog sveta zelimo Ivani Spanovic i njenim roditeljima
    Ljubisi i Vesni. Mi iz Chicaga.

    • Dosljak dosljo dodjos

      Jeste to je istina.Ali ima nesto u tim dosljackim genima pa su u sportu ipak prevaga u odnosu na starosedeoce.Dinarci u odnosu na samozadovoljne i spore Lale.

    • Mladen

      Miodraže, ti si kanda malo opterećen!?

    • Jasam

      @Miodrag Bas si nalupetao. Ako je po poreklu Bosanka onda nije sosa. O tome je rec. Po mestu stanovanja je Banacanka ali ne po porodicnom poreklu. Kraj. Nema dalje

    • marko

      Odkuda žena od tamo je i muž.-naša poslovica.Kakva crna 8 ofanziva.Kolonizacija ,Brozova..? Ovde smi mi u Vojvodini.preko 70godina,i *dođoši* smo.Prava je bila 1919 .g.dobrovoljci -solunci su naseljavali Banat Bačku Srem idruga mesta.Dinarci su napravili da Vojvodina ima ovoliko sportista.iVANA Španović-Vuleta-pogledajte rodoslov i poreklo porodica.Svaka čast Banaćanima kao naučnicima.KLek je mesto pored Zrewanina koje ke dalo najviše sportista/Hercegovci/,Gajdobra u Bačkoj ima najviše doktora nauka ,oko 40 na 2500 stanovnika.Svi smo mi jedno te isto!!!