Poreklo prezimena, selo Gorovič (Topola)

10. avgust 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela  Gorovič, opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine

 

Topografske prilike.

Gorovič se nalazi na desnoj obali Jasenice, koja je odavde pa idući dalje pa Istok asimetrična. U ovome je delu desna obala Jasenice viša i tu su očuvani lepo izraženi klifovi Bokanje, Zle Vode i Jankovog Groba; klifovi pripadaju pinosavskoj površi, koja je ovde dosta dobro izražena. Odmah ispod klifova nastaju terase i usecanje Jasenice. Na ovim terasama su seoske kuće, uvučene uz doline potoka Bukovca i Ćukovca. Poneka se kuća spušta i do same Jasenice. Na levoj obali ima nekoliko kuća i tri vodenice.

Ima više izvora, kojima se selo služi. Glavni su: Jojovac, Martenovac, Glavica. Služe se i đermovima.

Seoska šuma je na Zloj Vodi i Debljaku. Vinogradi su na Bokanji.

Selo je razbijenog tipa šumadijske vrste. Podeljeno je na Gornji Kraj i Donji Kraj. U administrativnom pogledu čini jednu opštinu sa Žabarima.

 

Poreklo porodica i starine.

Gorovič je staro naselje. U celoj okolini smatra se kao najstarije. U njemu su bili crkva i škola za mnoga susedna pa i daljna sela. U selu su ove familije:

Žarići (Gajići, Lukići, Jokići, Nikolići) 18 k. Slava: sv. Jovan. Stara familija i misle da su od Sjenice. Od Žarića je bila ostala neka Anđelija i kod nje je došao Đorđe Parezan. Za Parezana se priča da je iz Hercegovine došao u Stari Vlah, odatle u Brzan i najzad ovde. U Gorovič je došao pred Ustanak. Od Parezana su: Prokići 3 k. Slava: sv. Jovan.

Đukaši (Milojevići, Živanovići, Milutinovići, Pantići, Stankovići, Markovići, Nikići) 32 k. Slava: sv. Mrata. Starinci. Ne znaju poreklo.

Živanići 8 k. Slava: sv. Đurđic. Starinom su od Bijelog Polja.

Velimirovići 5 k. Slava: sv. Đurđic. Stariici, nepoznato poreklo.

Milošić (Stočić) 1 k. Slava: sv. Đurđic. Nepoznato poreklo.

Pištoljevići (Petrovići, Mihajlovići, Glišići, Stankovići, Veličkovići) 16 k. Slava: sv. Stevan. Stari im se doselili pre Ustanka „od Sjenice — Bijelog Polja“. Rod su im Pištoljevići u Junkovcu i Blagojevići u Žabarima.

Kečarići 4 k., Stanojlovići 6 k. Tufekdžići 4 k. Slava: sv. Nikola; nepoznato poreklo.

Ševići 3 k. Slava: sv. Aranđel; nepoznato poreklo.

 

Selo ima dva groblja: staro groblje u izvorištu potoka Bukovca (sada u ataru sela Trnave) i novo groblje kod gorovičke crkve, gde se sahranjuju od pre 30 godina.

Kod kuća Živanića je „Selište“, gde je bilo staro selo.

Ispod Veličkovića kuća, na desnoj strani Ćukovca, nalaze se zidine stare crkve. Oko crkve ima nadgrobnih ploča iz 1781. godine. Tu je bila i stara škola gde su učili ljudi koji danas imaju preko 80 godina. U ovu školu su dolazila sva okolna sela. Priča se da je crkvu podigao despot Stevan. U neposrednoj blizini je izvor „Glavica“, gde je prenoćio despot Stevan i usnio da treba na tome mestu da podigne crkvu i da pričesti vojsku.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. zivkovic vojislav

    najlepse mesto u opstini Topola.Istoriski vrlo bitno za razvoj cele opstine!!!!!

  2. zivkovic vojislav

    sumadija.