Poreklo prezimena, selo Kukići (Čačak) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Kukići, grad Čačak. Stanje iz 1989. Prema odlomcima iz istraživanja Radovana M. Marinkovića objavljeni u Čačanskom glasu od 24. avgusta d Poreklo stanovništva sela Kukići, grad Čačak. Stanje iz 1989. Prema odlomcima iz istraživanja Radovana M. Marinkovića objavljeni u Čačanskom glasu od 24. avgusta d Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Kukići (Čačak)

Poreklo prezimena, selo Kukići (Čačak)

Poreklo stanovništva sela Kukići, grad Čačak. Stanje iz 1989. Prema odlomcima iz istraživanja Radovana M. Marinkovića objavljeni u Čačanskom glasu od 24. avgusta do 7. septembra 1989. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Ninoslav Kuzmanović.

 

Severno od puta Čačak – Slatina – Kraljevo, prema Zapadnoj Moravi, prostire se selo Kukići. Ono se sa severa graniči rekom Zapadnom Moravom (na čijoj su drugoj obali Mrčajevci), istočno su Mršinci, južno Slatina i Lipnica, a zapadno Zablaće.

Naselje je dobilo ime po nekakvom starom rodu, za koji se na zna kada je ovde živeo. Kroz njega protiču Slatinska i Lipnička reka i potok Punoševac. Pojedini potesi dobili su nazive po ljudima i njihovim tvorevinama („Grčko groblje“, Miljkovača i Vojinovića brdo), po prirodnim oblicima (Riječine) ili biljkama (Livadčine).

Neki lokaliteti („Grčko groblje“ kod Šošića) svedoče trajanje života na prostoru današnjeg sela u dalekoj prošlosti. Ipak u turskim katastarskim popisima iz XV i XVI veka Kukići se ne pominju, a neki istraživači kažu da su oni bili zaselak Slatine. Godine 1820/21. selo Kukići u trnavskom srezu imalo je 13 domova, 17 neoženjenih odraslih muškaraca i 64 aračke glave. Već 1821/22. godine ovde je popisano 29 kuća, 33 poreske i 64 aračke glave. Popisom obavljenim 1971. evidentirano je u selu 639 žitelja u 168 domaćinstava, a deceniju kasnije – 674 stanovnika u 179 domaćinstava.

Mrtvi se sahranjuju u dva seoska groblja, ali i na grobljima u Zablaću i Mršincima.

Seoska slava je drugi dan Trojica.

Stanovništvo Kukića je doseljeničko, mada nekoliko najstarijih rodova ne zna odakle su, i kada, doseljeni njihovi preci. Useljavanje u ovo selo i danas se nastavlja.

Miletići (2 k, Đurđevdan) su stari rod koji je u XIX veku popisivan u Slatini. Njihovo prezime izvedeno je iz imena nekog pretka Milete. Posle drugog svetskog rata obrazovali su jedno domaćinstvo u Čačku.

Milivojčevići (4 k, Mitrovdan) su takođe stari doseljenici neznano otkuda. Ovo prezime obrazovano je od imena nekog pretka. U Čačku su posle drugog svetskog rata obrazovali jedno domaćinstvo.

Novakovići I (2 k, Đurđevdan) su stari doseljenički rod, čije prezime upućuje na nekog pretka Novaka.

Rankovići (3 k, Lučindan) su davni doseljenici od Nikšića. Prezime im je obrazovano od imena nekog pretka Ranka. Posle drugog svetskog rata nastanili su se i u Čačku (1 k), odnosno Beogradu (2 k).

Tanasijevići (2 k, Đurđevdan) su davni doseljenici iz Crne Gore – sa kraja XVIII veka. Prezime njihovo upućuje na nekog pretka Tanasija. Ima ih, od posle drugog svetskog rata, i u Kraljevu (1 k).

Vojinovići (2 k, Mitrovdan) su stari doseljenici iz hercegovačko-crnogorskih brda. Prezimenom čuvaju uspomenu na nekog pretka Vojina. Posle drugog svetskog rata obrazovano je jedno njihovo domaćinstvo i u Banatu.

Šošići (2 k, Jovanjdan – 20. januar) su takođe stari doseljenici. Nije jasno poreklo njihovog prezimena. Posle drugog svetskog rata obrazovali su jedno domaćinstvo u Čačku.

Vukadinovići (1 k, Stevanjdan) su stara doseljenička porodica, ali se ne zna odakle. Prezimenom čuvaju uspomenu na pretka Vukadina.

Mačkovići (2 k, Đurđevdan) su stari doseljenički rod u selu, čije prezime upućuje na nekakav nadimak. Posle drugog svetskog rata obrazovali su jedno domaćinstvo u Čačku.

Tutunovići (5 k, Aranđelovdan) su početkom XIX veka doseljeni iz obližnjeg Rajca. Daljim poreklom su iz okoline Danilovgrada u Crnoj Gori. Staro prezime im je Silistrić. Novo su dobili zbog toga što su u Srbiju tajno unosili tutun (duvan). Posle 1965. godine jedno domaćinstvo ovih Tutunovića postoji u Guči (Dragačevo).

Jakovljevići (5 k, Nikoljdan) su doseljeni početkom XIX veka odnekud iz Dragačeva. Staro prezime im je Marković, novo su dobili od imena nekog pretka Jakova. U Čačku je posle 1955. godine obrazovano jedno njihovo domaćinstvo.

Šićevići (2 k, Đurđevdan) su posle drugog srpskog ustanka došli iz susedne Lipnice. Nije jasno poreklo ovog prezimena.

Radojičići (2 k, Mitrovdan) su doseljeni oko 1830. godine iz Radaljeva kod Ivanjice. Prezimenom čuvaju uspomenu na pretka Radojicu.

Zekovići (2 k, Nikoljdan) su došli oko 1875. iz Šavnika (Crna Gora). Prezime im je verovatno rodovsko. U Čačku su, posle 1950. godine, obrazovali dva domaćinstva.

Spalovići (2 k, Đurđevdan) su posle 1850. godine stigli iz Crne Gore. U Kukićima je 1860. godine umro Milan, poreklom Crnogorac.

Kurćubići (11 k, Aranđelovdan) su doseljeni oko 1880. godine iz Brezove (moravički kraj). Nije jasno poreklo njihovog prezimena. Posle drugog svetskog rata neki su se nastanili u Čačku (2 k) i Kraljevu (1 k).

Grujovići (3 k, Lazareva subota) su došli 1884. godine iz Crne Gore. Doselili su se Grujica i Milan Neborišević pošto su ubili nekakvog Turčina. Potomci su Grujučini, od čijeg im je imena obrazovano prezime. Posle drugog svetskog rata obrazovali su dva domaćinstva u Čačku, a jedno u Švedskoj.

Bogdanovići (6 k, Mratindan) su doseljeni iz Brezove (moravički kraj) pod kraj XIX veka. Matice svedoče da je 1909. umro Velimir (39), a 1920. Novak (80), rođeni u Brezovi. Prezimenom čuvaju uspomenu na nekog pretka. U Beogradu su posle drugog svetskog rata obrazovali jedno domaćinstvo.

Ćendići (1 k, Mratindan) su iz susedne Lipnice. Knjige umrlih kažu da je 1915. godine umro Srećko, rođen u Lipnici. Nije jasno poreklo ovog prezimena. Posle 1950. obrazovali su jedno domaćinstvo u Beogradu.

Petrovići I (1 k, Nova godina) su se ranije prezivali Dolovci. Matice kažu da je u Kukićima 1891. umro Dragutin, koji je rođen 1860. godine u Radovanju. Prezime im je izvedeno od imena nekog pretka Petra Dolovca. Posle 1960. godine u jednom domaćinstvu žive i u Čačku.

Boškovići (1 k, Nikoljdan) su doseljeni iz obližnje Premeće. Ovo potvrđuju podaci iz matica umrlih, koji kažu da je 1889. umro Radosav (29), rođen u Premeći. Prezimenom čuvaju uspomenu na nekog pretka Boška.

Kićanovići (3 k, Aranđelovdan) su poreklom iz Rajca. Matice umrlih svedoče da je ovde 1860. godine umro Ilija, rođen u Rajcu. Nije jasno poreklo ovog prezimena. Posle drugog svetskog rata, nakon 1960. godine, obrazovali su po jedno domaćinstvo u Novom Sadu i u Zapadnoj Nemačkoj.

Madžarevići (3 k, Petrovdan) su prešli iz Slatine sredinom XIX veka. „Madžarsko“ prezime možda govori o povratnicima iz Vojvodine, kuda su se njihovi preci selili u XVII, XVIII i početkom XIX veka. Posle 1950. godine obrazovali su po jedno domaćinstvo u Čačku, Novoj Gorici, Kraljevu i Nišu.

Pavlovići I (1 k, Petkovdan) su Romi, došli odnekud pod kraj XIX veka. Prezime im je izvedeno iz imena pretka Pavla. Posle 1960. godine obrazovali su jedno domaćinstvo u Austriji.

Čikirizi (1 k, Jovanjdan) su Dragačevci. Matice umrlih svedoče da je 1888. umro Danilo (18), a 1893. Jović (61), rođeni u Rtima. Nije jasno poreklo ovog prezimena. Posle 1955. obrazovali su dva domaćinstva u Čačku.

Simićevići (1 k, Nikoljdan) su sredinom XIX veka doseljeni iz Trnave (Čačak). Matice umrlih kažu da je u Kukićima umro 1862. Panto, rođen u Trnavi. Starije prezime im je Stanić. Nije jasno poreklo njihovog novog prezimena.

Kaplarevići (4 k, Nikoljdan) su iz dragačevskog sela Milatovića. Matice umrlih svedoče da je 1885. ovde umro Svetislav (24), a 1889. Jevrem (25), rođeni u Milatovićima. Prezime njihovo upućuje na vojnički-starešinski čin kaplar. Posle 1960. obrazovali su po jedno domaćinstvo u Čačku i Vitkovcu (Kragujevac).

Pantovići (1 k, Jovanjdan) su 1895. doseljeni u Rajac iz Kosovice (moravički kraj), odakle su prešli u Kukiće. Matice umrlih kažu da je u Kukićima 1913. umro Dimitrije, rođen 1892. u Kosovici. Prezimenom čuvaju uspomenu na pretka Panta.

Maričići (1 k, Đurđevdan) su doseljeni iz Komorana 1870. godine. Matice svedoče da je 1882. ovde umro Gvozden, a četiri godine kasnije Proko, obojica rođeni u Komoranima. Prezime im je obrazovano od ženskog imena Marica.

Skitnje (6 k, Đurđic) su na Tutunovića zemlju doseljeni 1860. iz Bečnja. Neki i kasnije. Matice umrlih svedoče da je 1915. ovde umro Ljubomir (45), rođen u Bečnju (Čačak). Njihovo prezime izvedeno je iz reči skitnja; verovatno je ono najpre bilo njihov nadimak. Posle 1950. neki su se nastanili u Čačku i Beogradu (po jedno domaćinstvo).

Markovići I (1 k, Đurđevdan) su iz moravičkog kraja. Matice umrlih kažu da je u Kukićima 1930. godine umro Marko (65), rođen u Opaljeniku. Prezime im je izvedeno iz imena nekog pretka Marka.

Lugići (1 k, Nikoljdan) su takođe iz moravičkog kraja, matice umrlih svedoče da je u Kukićima umro 1840. godine Rajko (45), rođen u Deretinu. Sadašnji Lugići su istog roda, ali su se kasnije doselili na baštinu predaka. Prezime im je izvedeno iz reči lug (šuma).

Đokići I (1 k, Petkovdan) su doseljeni iz Varvarina pre prvog svetskog rata. Prezimenom čuvaju uspomenu na nekog pretka Đoka.

Panići (1 k, Mratindan) su prešli 1900. godine iz Mršinaca. Prezime im je izvedeno iz imena nekog pretka.

Dabovići (1 k, Nikoljdan) su doseljeni početkom XX veka iz moravičkog kraja. Matice umrlih svedoče da je 1919. umro Milomir, rođen 1893. godine u Preseci. Nije jasno poreklo ovog prezimena.

Jevtovići (3 k, Đurđevdan) su pre prvog svetskog rata doseljeni iz obližnje Ježevice. Matice kažu da je 1941. umro Radomir (61) rođen u Ježevici. Prezimenom čuvaju uspomenu na pretka Jevta.

Miloševići (1 k, Jovanjdan – 20. januar) su doseljeni iz moravičkog kraja. Matične knjige umrlih svedoče da je 1934. umro Milovan (74), rođen u Opaljeniku. Prezime im je izvedeno iz imena nekog pretka Miloša. Posle 1960. obrazovali su jedno domaćinstvo u Čačku.

Između dva svetska rata u Kukiće je doseljeno više rodova, čija su prezimena obrazovana od imena predaka, zanimanja ili nadimaka:

Novakovići II (1 k, Nikoljdan) su iz okoline Ivanjice.

Majstorovići (1 k, Miholjdan) su došli 1925. iz Brezovica. Posle 1960. nastanili su se i u Čačku (2 k) i Sloveniji (1 k).

Gavrilovići (1 k, Nikoljdan) su posle 1930. prešli iz Lipnice.

Jocovići (1 k, Đurđic) su u isto vreme došli iz Slatine.

Gostiljci (1 k, Aranđelovdan) su se iz Lipnice preizetili u Kurćubiće. Matice umrlih kažu da je 1932. ovde umro Radisav Gostiljac, rođen 1892. u Lipnici. Daljim poreklom su iz zlatiborskog sela Gostilja, na što upućuje i njihovo prezime.

Radosavljevići (2 k, Nikoljdan) su 1930. prešli iz Lipnice. Jedno domaćinstvo imaju i u Zapadnoj Nemačkoj.

Lukovići (4 k, Đurđevdan) su 1920. doseljeni iz Rajca. Posle 1955. obrazovali su po jedno domaćinstvo i u Čačku, Beogradu i Kragujevcu.

Petkovići – Surudžije (1 k, Nikoljdan): Radojica došao 1929. iz Goračića (Dragačevo).

Petrovići II (3 k, Nikoljdan) su iz Bjeluše (Arilje) najpre došli u Žaočane, a odavde 1930. u Kukiće.

Intenzivna doseljavanja nastavljena su posle drugog svetskog rata:

Nešovići (1 k, Vasiljevdan) su došli 1946. iz Viče (Dragačevo).

Smokovići (1 k) su stigli iz Makedonije.

Tomovići (1 k, Nikoljdan) su doseljeni iz Jablanice na Zlatiboru posle 1955. Po jedno domaćinstvo imaju u Čačku i Mršincima.

Vujaševići (1 k) su došli iz Brezove (Ivanjica). Po jedno domaćinstvo imaju u Slatini i Čačku.

Civrići (1 k, Nikoljdan) su posle 1955. došli iz moravičkih Kušića. Jedno domaćinstvo imaju i u Kraljevu.

Šunderići (1 k, Nikoljdan) su prešlaci iz Premeće.

Kastratovići (1 k, Ćirilo i Metodije) su došli iz Rajca (Čačak). Jedno domaćinstvo obrazovali su i u Čačku.

Đonovići (1 k, Nikoljdan) su posle 1970. stigli iz zlatiborske Jablanice.

Lovići (1 k, Nikoljdan) su 1965. došli iz Lopiža (Sjenica).

Plazinići (2 k, Nikoljdan) su 1955. stigli iz dragačevskih Guberevaca.

Gavrilovići II (1 k, Đurđevdan) su iz Slatine prizećeni u Miletiće.

Kalabići (1 k, Jovanjdan) su došli iz Mokre Gore. Imaju i u Čačku jedno domaćinstvo.

Vukajlovići (1 k, Đurđevdan) su posle 1960 doseljeni iz dragačevskih Guberevaca. Jedno domaćinstvo obrazovali su i u Lipnici.

Jevtovići II (1 k, Vračevi) su prešlaci iz Mršinaca.

Bisenići (1 k, Pantelijevdan) su došli iz Rajca.

Živkovići (1 k) su 1975. doseljeni iz zlatiborske Jablanice.

Niketići (1 k, Nikoljdan) su došli 1960. iz Brezove (moravički kraj).

Babovići (1 k, Jevstrotijevdan) su prešli iz Mršinaca.

Brankovići (1 k, Nikoljdan) su došli 1965. iz Premeće, pa su i u Čačku obrazovali dva domaćinstva.

Dragićevići (1 k, Đurđevdan) su 1960. prešli iz Rajca.

Bošnjakovići (1 k, Nikoljdan) su 1970. stigli iz moravičke Brezove. Dva domaćinstva obrazovali su i u Čačku.

Rajovići (1 k, Nikoljdan) su 1970. došli iz zlatiborske Jablanice.

Savići (1 k): Dragan iz moravičke Dubrave prizetio se 1952. u Tutunoviće.

Spasojevići (2 k) su došli iz Rajca.

Slovići (1 k) su iz zlatiborske Jablanice. Dva domaćinstva imaju i u Čačku.

Čukanovići (1 k, Nikoljdan) su posle 1960. godine došli iz Stupa (Sjenica). Jedno domaćinstvo imaju i u Beogradu.

Miletići II (1 k, Aranđelovdan) su prešlaci iz Petnice. Jedno domaćinstvo obrazovali su i u Čačku.

Martići (2 k, Vasiljevdan) su 1955. došli iz Rajca. Jedno domaćinstvo obrazovali su i u Beogradu.

Milutinovići (2 k, Mratindan) su 1960. doseljeni iz Dajića na Goliji.

Kurinčiči (1 k) su 1973. došli iz Kobarida (Slovenija).

Rajkovići (1 k, Đurđic) su 1965. došli iz Dubrave (Ivanjica).

Pavlovići II (1 k): Stanko iz Kušića (moravički kraj) doseljen je 1975.

Glavonjići (1 k, Nikoljdan): Milisav i njegov sin Damljan došli su iz dragačevskih Goračića.

Đokići II (1 k, Stevanjdan) su doseljeni 1965. iz Zablaća.

Popovići (1 k, Petrovdan) su došli 1957. iz Mrčajevaca u Madžareviće.

Stanići (1 k, Nikoljdan) su nešto kasnije doseljeni iz Crvene Gore (Rokci, Ivanjica). U Čačku imaju dva domaćinstva.

Racići (1 k, Nikoljdan) su stigli posle 1955. iz Deretina (moravički kraj).

Prelići (1 k, Nikoljdan) su 1955. prizećeni iz Zablaća u Jakovljeviće.

Markovići II (2 k, Đurđevdan) su stigli sa Zlatibora.

Avramovići (1 k, Stevanjdan) su 1980. prešli iz Premeće.

Vučićevići (1 k, Aranđelovdan) su došli iz Ježevice.

Jakovljevići II (1 k) su 1987. stigli iz Bosne.

Pešići (1 k, Stevanjdan) su 1987. doseljeni iz Gonja (Sjenica).

 

IZVOR: Odlomci iz istraživanja Radovana M. Marinkovića objavljeni u Čačanskom glasu od 24. avgusta do 7. septembra 1989. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Ninoslav Kuzmanović.


Komentari (3)

 • Zeković

  Zekovići su se 1919. godine doselili u Kukiće, iz Tušine, opština Šavnik.

  Odgovori
 • Kukić

  Najtačniji i najpodpunji podatak, i sam vodim poreklo iz tok kraja i nosim prezimem Kukić, po predanju mojih starih 1803 g- posle neuspelog ustanka plašeći se turskog zuluma moji odlaze u Banat da bi se 1818 prebacili preko Dunava u Ram i kasnije posle proterivanja turaka nastanili između Despotovca i Svilajnca se u predelu sela Zlatovo, od pet brata, predak Milan je jedan od dvojice preživele braće on je imao sinove Pavla i Vuča od kojeg i ja potičem, a 1846 doselilu su se u opštinu Petrovac u ataru sela Dobrodolice kasnijeg Krvije.

  Odgovori
 • Nenad Tutunović

  Eh, dosta podataka, ali veoma mnogo netačnih. Svaka čast Radovanu M.Marinkoviću na trudu, ali je spis napravljen tako što je razgovarao sa najstarijim stanovnicima Kukića. Kako se sada ja bavim stablom Tutunovića-Tutuna, dolazim do tačnih podataka koji se zasnivaju na crkvenim knjigama i za svakog rodjenog imam dokaz…Najveći broj familija, pa i Tutuni, dolaze iz Ivanjičkog kraja. Tutuni konkretno iz Radaljeva. Četiri brata Tutuna istovremeno dolaze u Trnavu (VUK-rodjen 1809.), Radojica u Kukiće, radja mu se sin Miloje 1832. u Kukićima, jedan brat u Slatinu i četvrti u Rajac. Moguće da su svi prvo došli u Rajac…nastaviće se

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top