Poreklo prezimena, selo Trešnjevo ili Crešnjevo (Andrijevica)

8. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trešnjevo (ili Crešnjevo), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Zabrđa na severoistoku, na prilično strmom nagibu brda Žoljevice, nalazi se selo Trešnjevo ili Crešnjevo. Selo je dugačko (j.—z.) od Zečjeg Krša do kraja Rakovca više od 1 sahata, a široko (i.—z.) od Žoljevice do Lima 45 minuta. Rakovac je zaselak, da ga tom rečju nazovemo, Trešnjeva i udaljen je od njega za 15 minuta. Naseljen je posle rata 1877. god. i s prisojne i s osojne strane, koja se spušta k Trebačkoj Rijeci i koja je izvorno mesto Rakovačkog Vrela. Na ovom vrelu ima mnogo vodenica i valjanica. Vrelo se ni na najvećoj zimskoj ciči ne zaleđuje, jer je na zaveternu mestu, a i sama je voda mlaka — toplik. Iz ovog vrela provodi se voda preko Stanjeva Brda, te se vodom iz njega i jednog potoka natapa celo Trešnjevo. Od Vrela se natapa i Rakovac, a jedan jaz ide i u Čoeču Glavu. Osim pomenutog vrela i potočića Trešnjevo se natapa još iz dva jaka izvora — Bojove Bare i Čukića Vode. Od 1896. godine, kad je bila velika povodnja, pucaju mnogi zemni usovi kroz ovo selo, te su se napravili potočići i prla, koja će skoro polovinu sela upropastiti i prekinuti seoski saobraćaj. Jedan od najlepših delova ovoga sela Sitna Luka, koja se nalazi u ravnici pored Lima, pritisnuta je zemljom od ovih urvina, te ono što je ostalo od poplave propalo je od ovoga.

Interesantno je da se Trešnjevo deli na Stojanovića Malu, gornji deo i Vukićevića Malu, donji deo sela. To ime — Mala — nalazi se samo ovde i nigde više u Vasojevićima. U Vukićevića Mali, na dnu Trešnjeva, ima jedna poveća terasa, zvana Cijepci, jer je iscepana na mnogo „cijepaca“, uvanih pojaseva vemljišta. To je valjda najlepši deo u Vasojevićima, a i po rodnosti spada među prvima.

Naziv selu je po mnogim trešnjama — crešnjama, koje su bile u njemu. Čukina Voda tako se prozvala po plemenu Čukićima, koji su se tu u početku naselili. Bojova Bara po nekom Boju, a Stanjevo Brdo no nekom Stanju, koji su na tim mestima živeli.

Trešnjevo ima jedno groblje, na kome se nalazi crkvina, za koju kažu da su je gradili Vasojevići, kad su se ovde doselili.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 590-591). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.