Порекло презимена, села Грачаница, Машница, Луге, Улотина и Мурина (Андријевица)

Порекло становништва села области Полимље – Грачаница, Машница, Луге, Улотина и Мурина, општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Полимље се пружа од Сућеске уз обе обале Лима и то десном обалом до Горње Ржанице, а левом до Пепића. То је једна велика долина, кроз коју тече Лим, и у тој долини има пет повећих села, од којих су на десној обали: Грачаница и Машница, а на левој: Луге, Улотина и Мурина. Сва три ова села с леве стране јесу у самој лимској равници, сем малога дела Луга, који је на благом нагибу Јериње Главе. Од оних с десне стране Лима Машница је у равници, а Грачаница на благом нагибу Сјекирице. Полииље је дугачко (с.—ј.) 2 сахата, а широко (и.—а.) један и по сахат.

Цело је Полимље подводао, а топи се уставама од Лима, Мурииске и Ржаничке Ријеке, Зорићског и Шереметског Потока и осталих мањих потока и извора. Осим редовничких воденица имају на Шереметском Потоку и Муринској Ријеци н 2 ујменичке вођенице.

Лугама су планине Зелегин и Пишево на даљиви од једног до једног и по сахата, Улотин и Зелетин на даљини од 1 до један и по сахата. Мурина нема планине него издиже са стоком око извора Муринске Ријеке на своје ливаде, око којих има и комуна за пашу. Грачаници је планина Сјекирица, на даљини око З сахата и, на послетку, Машници и Ржаници (село у турској граници, између Машнице и Велике) Мокра Планина, далеко око 4 сахата.

Од Андријевице уза Сућеску има пут, који се у Полимљу рачва и иде обема обалама Лима.

На Лугама, крај главног пута, налази се хан, а на Улотини, на месту званом Крушево, налази се такође један, а на Мурини три хана. Уз Полимље на Лиму имају три моста: један на Лугама, један код школе и један на Мурини, прозван Ђолев Мост по Васојевићу Ђолу Лабану, који га је начинио. Ови су мостови дрвени, те их вода често квари, а некад их, променивши ток, и обиђе.

Порекло фамилија

Полимље пма 411 кућа са 2483 становника и оно према томе чини засебну капетанију.

Становници су на Лугама Новаковићи: Ћулафићи.

На Улотини: Ћулафићи, Жмикићи из Братоножића и Влаховићи из Роваца.

На Мурини од Васојевића тек неколико кућа: Бојовићи, Кочановићи, Лабани и Фатићи, а од другоплеменика: три куће Шекулараца (Ђорђијевићи) и Лашевићи (Лутовци).

У Машници од Васојевића: Мијовићи, Гарчевићи, Ћорци и Машковићи, а од невасојевичких племена: Коматине (Кучи-Криводољани), Крџићи и Зоговићи (Бајице), Шаљићи и Живаљи (Шаљани) и Симоновићи из Роваца.

У Грачаници од Васојевића: Лабани, Ђукићи, Кастратовићи, Дедовићи и Делетићи, а од невасојевичких племена Станковићи из Братоножића и Лазовићи вз Шекулара. Не зна се кад су се доселила ова невасојевичка племена.

У Полимљу има 8 гробаља: на Лугама једно, на Улотини једно, близу кога је једна црквина, на Мурини два, а мало подаље од њих једно старо, у коме се нико више не сахрањује. И на том старом гробљу има једна црквина без икаквих натписа. Затим у Грачаници имају три и у Машници једно. Ивмеђу Машнице и Велике, на десној страни Лима, налази се у турској граници село Горња Ржаница. Оно је са свих страна ограђено црногорским земљиштем, сем што се на западној страни мостом преко Лима веже с Пепићем. У овом селу живе Пљавчари, старо арнаугско племе, а међу њима је мањи број Срба. Преко овог турског земљишта прелази се из Полимља у Велику.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 594-596). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Душан Шошкић

    један натпис за администратора везано за Улотину: становништво су чинили Ћулафићи, Влаховићи и Шошкићи (пореклом из братоножића) али никад није било Жмикића у Улотини, и никад нисам од ниједног Улоћанина нисам чуо да су они живели у селу, тако да вам податци баш и нису релевантни

  2. Раде Бракочевић

    Текст о Улотини, Грачаници, Горњим Лугама, Машници, Мурини, је вјерно пренијет. Богдан Лалевић је био свештеник, запопљен 1892.године , који погину на Скадар као војни свештеник 1913.године. Иван Протић је од куће Протића… Обојица Васојевићи. У односу на неке данашње интерпретаторе прошлости Горњег Полимља који фалсификују историјске чињенице, они су објективнији, иако прескачу старосједиоце и њихове борбе. Та села су била територија некадшњег шекуларског војводства и улазила у атар Шекулара. Читајте академика Миомира Дашића… Шошкићи су добро братство, које је давало јунаке од Или Шошке па надаље… Плавогусињски бегови Куртићи, Пашићи и Шабанагићи су са својим чипчијама нападали на земље и планине шекуларске. Одузели су Улотину и населили данашње Шошкиће и Влаховиће… Уосталом, Душане то вам је сигурно познато да Шошкића у Метохији, а Ђулафића у Плаву и Сјеници има који су примили ислам. Чујем да имате и нову монографију о Шошкићима, не знам да ли су писали о томе . Ону Вукашина Вучкова Шошкића сам давно читао.

  3. Aleksandar Kuzmanović

    Prema knjizi Ljube Pavlovića “Valjevska Tamnava”.Kuzmanovići iz Crvene Jabuke kod Uba,vode poreklo od Stankovića iz Gole Glave,valjevska Podgorina, a ovi doselili u osamnaestom veku od Stankovića iz Polimske Gračanice.Slave svetog nikolu.
    Ako neko zna nešto više neka mi se javi.

  4. Anonimni

    U navedenom tekstu sam primetio Simonović prezime iz Mašnice,da li može neko da mi detaljnije navede poreklo njihovo,zato što pretpostavljam da su to ustvari oni Simonovići iz Velike,unapred zahvalan.

  5. Simo

    Živalji iz Mašnica nisu Šaljani nego Piperi,a Simonovića iz Rovaca u Crnu Goru nema,dosta grešaka u tekstu.