Poreklo prezimena, selo Božići (Andrijevica)

5. avgust 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Božići (nekad Božiće), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Od Đulića 15 minuta na severoistoku nahodi se selo Božiće, koje leži na levoj prisojnoj strani Zlorečice, a na blagom nagibu Peha i Veljeg Krša. Dugačko je (s.i.—j.z.) skoro jedan sahat, a široko (i.—z.) oko 1/2 sahata.

Na dva sahata od Božića pod samom planinom Štavnom, na levoj obali Desne Rijeke, jeste zaselak božićski Krajišta sa 12 kuća skoro doseljenih zbog teskobe u Božiću. Ovaj zaselak (te reči tamo nema) ima zasebno groblje, jer mu je božićsko groblje bilo vrlo daleko.

Seoska je planina Štavna, do 3 sahata daleko od sela.

Veći deo sela je podvodan, a natapa se potočićima, izvorima (ustave), a najniži deo sela Zlorečicom. Na Zlorečici imaju dva redovnička mlina i jedan ujmenički. Krajišta su takođe podvodna i natapaju se potočićima, koji dolaze od Štavne, a jedan deo Desnom Rijekom. U Pehu, na vrh Božića, nalazi se mesto Slani Vrijeg. Predanje kaže da se tu u vreme Dušanovo vadila so (ćelica). Na tom mestu na jednom kamenu stoje izdubene ljudske stope, za koje narod veli da je tu skakao Marko Kraljević. Do tih stopa malo poviše ima drugo udubljenje, za koje se veli da je Marko tu udario topuzom.

Na vrh Veljega Krša ima opet u kamenu kao da su bila utisnuta čovečija ramena i leđa, što se pripisuje Marku, kao da se on tu naslanjao. Na vrh Maloga Krša ima jedan kvadratni zid, u kome se pre deset godina našlo pet zvona s ovaca, nekoliko ugljevlja i nekoliko komada cigle, koje sada u Vasojevićima nema. Još se tuda i oko Veljega Krša nahode koplja, mačevi itd. Samo Božiće ima, sem ovoga u Krajištima, jedno groblje. Na tom groblju nahodi se crkvina, a u njegovoj blizini jedno staro kućište, za koje se kaže da je bila kuća popa Katane. U blizini se nalazi jedan izduben poveći kamen, za koji se veli da se u njemu tukla šalitra i pravio barut.

Od ušća Kraštice u Lim preko Božićskih Šuma i Božića do Konjuha ide jedan stari put, za koji se priča da je bio kolski nut Cara Dušana. Niz Božiće od Veljeg Krša idu dva puta, koji su istovremeno i seoski voznici za drva, seno i ostalo. Jedan od tih putova ide niz Osredak Božićski, a drugi niz Kamenice.

Zajedno sa Krajištima ima 77 kuća sa 380 stanovnika, koji su od Kovačevića:Dedovići, Obadovići, Bacanonići, Vulići i Vučevići, od Mijomanovića: Maslovarići i Dubaci i od Novakovića samo jedna kuća Radunovića.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 583-584). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Dejan Vukićević

    Da li neko zna šta slave Kovačevići, tj potomci popa Katane odnosno njegovog sina Raiča, Raičevići: Bacanovići, Vulići, Šarovići, Novičići i Aletići ?
    Da li im je slava Đurđevdan.
    Vukićevići, Popovići iz Milatovića i Katanići iz Bečnja kod Čačka slave Đurđevdan i ako budemo našli nekog iz Božića da testiramo da potvrdimo pretpostavku da je pop Vukić Katanić sin popa Katane rodonačelnik Vukićevića i Popovića iz Milatovića, jer su dosadašnji rezultati pokazali da su zajedno sa Katanićima iz Brčnja imali zajedničkog pretka popa Katanu pretpostavljam.
    Ako znate nekog ko bi se iz Božića testirao javite se, pozdrav R1a 2613