Poreklo prezimena, selo Đulići (Andrijevica) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Đulići (nekad Đuliće), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića. „Vasojević Poreklo stanovništva sela Đulići (nekad Đuliće), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića. „Vasojević Rating:
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Đulići (Andrijevica)

Poreklo prezimena, selo Đulići (Andrijevica)

Poreklo stanovništva sela Đulići (nekad Đuliće), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića. „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah ispod Konjuha na istočnoj strani, na sastanku Perućice n Kuckaje, nalazi se selo Đuliće. Ono je rastureno oko Perućice i Kuckaje, kao n na celom prostoru između njih, zatim i dalje s obe strane Zlorečice. Oko sastanka Perućice i Kuckaje selo je tako ravno i tako lepo da je otuda ovakav naziv i dobilo, a veći deo sela je na blagim stranama gornjih triju rečica. Selo je dugačko (i.-z.) pola sahata, a toliko je i široko.

Sve je selo podvodno, a natapa se od pomenutih reka i nekih potoka i izvora.

Planina mu je Asanac, tako nazvana po nekom Asanu, koji je tu izdizao pre Vasojevića. Kroz Đuliće prolazi onaj put koji ide od Andrijevice u Konjuhe, pa se kod sastanka gornjih dveju rečica od njega odvaja jedan put koji ide uz Kuckaju u Kuti i kojim se preko Lipovice može najbrže doći u Gusinje.

U Đuliću iiaju 72 kuće sa 457 stanovnika. Oni su Novakovići: Babovići, Dragovići i Vušovići, dve kuće Dabetića (Zonjići) i jedna, doseljena iz Podgorice, po zanatu kalajdžijska.

U selu imaju dva hana i jedno groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 580-581). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 


Komentari (7)

 • lekic sasa

  molim da mi neko kaze kojega smo porijekla selo DJULICI ,. kod ANDRIJEVICE prezime LEKIC odakle smo dosli ,.kako smo se naselili tamo danas nas ima od usa ,. r srpske,. c gore,. srbije ,. ali svi vucemo iz djulica porijeklo molim da mi javite na E mail saschatexas@hotmail.com
  unaprijed hvala

  Odgovori
 • lekic sasa

  krsna slava LEKICA je sveti ARHANDZEO.,

  Odgovori
 • Vitez Vasojevic Crnogorac,Stockholm

  Lekicu kuco stara,neka si ziv i zdrav ti si iz junacke i casne porodice Lekica i iz jednig prekrasnog sela na ovoj maloj planeti.

  Odgovori
 • drago dragović

  Dragi rođaći,

  Moj pokojni otac je napisao unikatnu I objektivnu knjigu o Dragovićima I Lekićima iz Đulića, njihove postojbine. U knjizi imate imena, godine, istorijat, sudbine I price o onima o kojima se nešto zna. Tu su I retke fotografije pojedinaca I price o znamenitim ljudima kraja.
  Više niko ko zna išta o tome nije živ, pisanih podataka vise nema jer je sve popaljeno tokom ratova, arhive su uništene, tako da je ovo JEDINI JOŠ POSTOJEĆI IZVOR PODATAKA O STARIM PORODICAMA U ĐULIĆE.
  Rado ću se javiti svakom ko mi se kao rođak javi.

  Arh Drago Ivana Dragović
  063 15 74 748

  Odgovori
 • nened

  jasam djulic nenad.

  iz milosevca selo kod velike plane

  062319799

  Odgovori
 • Mikolaj

  Lekići su ogranak sire porodice Dragović.
  Ima dve knjige o Dragovićima (i Lekićima) iz Djulica:
  – Budimir R. Dragović, „Dragovići iz Djulica“, Podgorica, 1996
  – Ivan R. Dragović, „Ko su i od koga su Dragovici i Lekici iz Djulica“, Beograd, 1997

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top