Poreklo prezimena, selo Pešca (Berane)

4. avgust 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Pešca, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u turskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Lušca na zapadu, do Buča na jugu, do Lima na istoku i do varoši Berana na severu leži selo Pešca, dugačko oko 20, a široko na 15 minuti. Zemlja se vodi od Bistrice, a piju s Bistrice i Lima. Na Bistrici imaju jednu redovničku vodenicu.

Polovina je seljaka na otkupljenoj, a druga polovina na agalarskoj zemlji. Planina im je Konjsko, Turija i Jelovica, daleko oko 3 časa.

U selu imaju 52 kuće. Seljaci su većinom Vasojevići, i to od Mijomanovića: Joksimovići, Zečevići, Mališići, Delevići i Markovići, od Lopaćana: Neradovići. Od Srbljaka su: Butrići iz Bratonožića, koji slave Sv. Nikolu.

Groblje je jedno.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 719). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Marko Marković

    Jedino nijesu pomenuli Nediće,ali su ih vjerovatno podrazumijevali u Mališiće jer su Nedići potomci Lakića Mališića,a prezime dobili po majci Nedi,rođ. Obradović iz Lubnica.Ukupno je 8 prezimena u Pešcima,7 vasojevićkih i 1 bratonoško.

  2. Marko Marković

    Selo Pešca je dobilo ime po pijesku,pješčanoj-pjeskovitoj zemlji,jer je smješteno između rijeka Lima i Bistrice.Ime sela se pominje u crkvenim spisima(dečanskim) još od XV vijeka.Naši preci se doseljavaju nakon druge seobe Srba(1737god) na pustu zemlju.Vremenom su otkupili zemlju od aga Pašića iz Gusinja.

  3. Marko Marković

    U balkanskim i Prvom svjetskom ratu,Pečičani su imali svoju četu u sastavu Bučičko-vinićanskog bataljona.Komandant pečičke čete bio je Vaso Delević,vodnik Aleksa Marković i barjaktar Veličko Nedić.Inače bataljon je brojao oko 400 vojnika.

  4. Marko Marković

    Vasojevići u Pešcima su Mijomanovići i Lopaćani.Mijomanovići rod Rabljena su:Markovići,Delevići i Joksimovići.Rod Kolevića su Mališići i od njih Nedići.Rod Brajotića su Zečevići.I Lopaćanima pripadaju Neradovići.