Порекло презимена, село Пешца (Беране)

Порекло становништва села Пешца, општина Беране. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у турској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах до Лушца на западу, до Буча на југу, до Лима на истоку и до вароши Берана на северу лежи село Пешца, дугачко око 20, а широко на 15 минути. Земља се вoди од Бистрице, а пију с Бистрице и Лима. На Бистрици имају једну редовничку воденицу.

Половина је сељака на откупљеној, а друга половина на агаларској земљи. Планина им је Коњско, Турија и Јеловица, далеко око 3 часа.

У селу имају 52 куће. Сељаци су већином Васојевићи, и то од Мијомановића: Јоксимовићи, Зечевићи, Малишићи, Делевићи и Марковићи, од Лопаћана: Нерадовићи. Од Србљака су: Бутрићи из Братоножића, који славе Св. Николу.

Гробље је једно.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 719). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Marko Marković

    Jedino nijesu pomenuli Nediće,ali su ih vjerovatno podrazumijevali u Mališiće jer su Nedići potomci Lakića Mališića,a prezime dobili po majci Nedi,rođ. Obradović iz Lubnica.Ukupno je 8 prezimena u Pešcima,7 vasojevićkih i 1 bratonoško.

  2. Marko Marković

    Selo Pešca je dobilo ime po pijesku,pješčanoj-pjeskovitoj zemlji,jer je smješteno između rijeka Lima i Bistrice.Ime sela se pominje u crkvenim spisima(dečanskim) još od XV vijeka.Naši preci se doseljavaju nakon druge seobe Srba(1737god) na pustu zemlju.Vremenom su otkupili zemlju od aga Pašića iz Gusinja.

  3. Marko Marković

    U balkanskim i Prvom svjetskom ratu,Pečičani su imali svoju četu u sastavu Bučičko-vinićanskog bataljona.Komandant pečičke čete bio je Vaso Delević,vodnik Aleksa Marković i barjaktar Veličko Nedić.Inače bataljon je brojao oko 400 vojnika.

  4. Marko Marković

    Vasojevići u Pešcima su Mijomanovići i Lopaćani.Mijomanovići rod Rabljena su:Markovići,Delevići i Joksimovići.Rod Kolevića su Mališići i od njih Nedići.Rod Brajotića su Zečevići.I Lopaćanima pripadaju Neradovići.