Poreklo prezimena, selo Buče (Berane)

4. avgust 2013.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Buče, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u turskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Severno od Vinicke, preko brda Gradine, na desnoj strani reke Bistrice, nalazi se selo Buče. Zemljište, na kome je selo u opšte je ravno. Selo je dugačko, od Lima do vrh Buča. za 1 sahat, a široko, od Bistrice do Gradine, 20 minuta. Donji kraj sela, koji se nalazi u ravnici pored Lima i oko ušća reke Bistrice, plodan je, jer se može natapati. Srednji deo, koji je na jednoj terasi neplodan je, jer se ne natapa, a ima dosta zemlje koja se zbog toga nikako i ne obrađuje. Gornji deo sela, koji je na blagim planinskim lancima, plodan je, jer se vodi rečicom Konjskom, koja izvire ispod Turije, a utiče u Bistricu. Ia Bistrici imaju 5 redovničkih i 1 ujmeničku vodenicu. Gornje i Donje Buče piju vodu s izvora, a Srednje sa reke Bistrice.

Dve trećine seljaka su na otkupljenoj, a jedna na agalarskoj zemlji. Planina je Bučičanima Turija 3 časa daleko od sela, a imaju svojih zemalja i u Konjskom, na 2 sata daljine. Buče i Vinicka imaju pola Turije u crnogorskoj granici, kao i livada u Jelovici, kuda idu pošto ih pokose, kao i zimi da utroše pokošeno seno.

Poreklo familija

U Buču ima oko 100 kuća. Seljaci su gotovo svi Vasojevići, i to od Lopaćana: Bojovići i Golubovići, od Mijomanovića: Joksimovići, Delevići, Bojčići i Uštipalji, a od Srbljaka su samo Obradovići, koji su došli iz Gornjih Sela, a slave Vasiljevdan (Novu Godinu).

U selu imaju tri groblja, jedno staro, drugo za Srednje Buče, i treće za Jugovine — Gornje Buče i seoce Banjevac.

Na severozapadu od Buča, a za brdom zvanim Krstac, nalazi se malo seoce Banjevac svega sa 7 kuća, koje su Golubovići L0paćani. Banjevac se natapa od rečice Konjske, kao i od izvora kojih tu ima podosta. Na dnu ovoga seoceta, a blizu Bistrice, izdiglo se omanje brdo Gradac, na kome se poznaju razvaline grada, po predanju, iz Nemanjića doba. S leve strane Bistrice, na lancu od Bjelasice, ima dosta pećina, u kojima kao da je bilo naselja.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 717-718). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Igor

    A Otovići,Cemovići,Grubovići?

  2. Joksim

    Otovići su od Obradovića, Cemovići od Delevića. Nema ni Živkovića… Oni su od Mićovića. Valjda su tu i Mališići i Nedići. Ili se Pešca posebno iskazuju? Možda 1903.godine kad je izašla knjiga nisu bili jasno razgraničeni svi ogranci Rabljena, zasebne grupe Mijomanovića? Još uvek je u Beranama i okolini turska vlast do prvog Balkanskog rata i oslobođenja od Turaka

  3. Joksim

    Mališići i Nedići su u Pešcima.

  4. Ilija Stojkovic

    Poreklo ilica u selu Donna devc..a