Poreklo prezimena, selo Dapsići (Berane)

2. avgust 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Dapsići (ranije Dapsiće), opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema studiji „Vasojevići u turskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Od planinskog lanca koji se završuje Tivranom, a od mesta Zaruđa ide jedan povijarac Dapsićkim i Budimskim Brdom, a drugi od Krčeva, u pravcu j.-s., pa se prepleću deleći Budimlju i Petnjik od sela Dapsića, koje se pruža od istoka na zapad za 1 čas, a široko je (j.-s.) oko 20 minuti.

Selo se vadi iz Dapsićske Rijeke, koja teče sredinom sela, i na kojoj ima 10 redovničkih vođenica. Vodu piju s Rijeke, manje s izvora.

Seljaci su većinom na otkupljenoj zemlji. Dapsićani nemaju planine, već izdižu iznad sela na svoje podeljene baštine, na mesto zvano Zavodište, daleko 1 sahat od sela.

Poreklo familija

U selu ima oko 100 kuća. Seljaci su većinom Srbljaci, i to:

Vujovići, koji su doselili iz Bratonožića, a slave Sv. Nikolu.

Cimbalji su iz Pipera, slave Sv. Aranđela.

Lutovci su iz Lutova u Bratonožićima, slave Sv. Nikolu.

Bujkovići – Cerovići su iz Drobnjaka, slave Đurđevdan.

Đuraškovići (3 kuće) s Ceklina, slave Sv. Đurđic.

Od Vasojevića su samo Ćorci (Mijomanovići) iz Konjuha i 2 kuće Golubovića (Lopaćani) koji su dodigli iz Trepče.

Groblje imaju jedno s desne strane Rijeke, gde se nalazi i jedna crkvina, za koju kažu da je još iz latinskog doba, ali da je pravoslavna.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 713). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Dapsićanin

    Ispravnije je reći selo Dapsiće, nego selo Dapsići, jer drugi naziv nije u duhu fonetike ovog dijela Crne Gore.

  2. Rade Brakočević

    Tako je: Dapsiće. “Ovo je ime sela naslijeđeno od pređašnjih stanovnika”, po R. J. Vešoviću. Potkrala se i jedna slovna greška kod prezimena Bućković. Nije Bujković, već Bućković. Nakon odlaskom starijeg sloja stanovništva Dapsiće su bile begluk Redžepagića.

  3. Joksim

    Bućkovići iz Dapsića su od bratstveničke grupe šekularskih Drobnjaka.