Порекло презимена, село Дапсићи (Беране)

Порекло становништва села Дапсићи (раније Дапсиће), општина Беране. Стање из 1903. године. Према студији „Васојевићи у турској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Од планинског ланца који се завршује Тивраном, а од места Заруђа иде један повијарац Дапсићким и Будимским Брдом, а други од Крчева, у правцу ј.-с., па се преплећу делећи Будимљу и Петњик од села Дапсића, које се пружа од истока на запад за 1 час, а широко је (ј.-с.) око 20 минути.

Село се вади из Дапсићске Ријеке, која тече средином села, и на којој има 10 редовничких вођеница. Воду пију с Ријеке, мање с извора.

Сељаци су већином на откупљеној земљи. Дапсићани немају планине, већ издижу изнад села на своје подељене баштине, на место звано Заводиште, далеко 1 сахат од села.

Порекло фамилија

У селу има око 100 кућа. Сељаци су већином Србљаци, и то:

Вујовићи, који су доселили из Братоножића, а славе Св. Николу.

Цимбаљи су из Пипера, славе Св. Аранђела.

Лутовци су из Лутова у Братоножићима, славе Св. Николу.

Бујковићи – Церовићи су из Дробњака, славе Ђурђевдан.

Ђурашковићи (3 куће) с Цеклина, славе Св. Ђурђиц.

Од Васојевића су само Ћорци (Мијомановићи) из Коњуха и 2 куће Голубовића (Лопаћани) који су додигли из Трепче.

Гробље имају једно с десне стране Ријеке, где се налази и једна црквина, за коју кажу да је још из латинског доба, али да је православна.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 713). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Дапсићанин

    Исправније је рећи село Дапсиће, него село Дапсићи, јер други назив није у духу фонетике овог дијела Црне Горе.

  2. Раде Бракочевић

    Тако је: Дапсиће. “Ово је име села наслијеђено од пређашњих становника”, по Р. Ј. Вешовићу. Поткрала се и једна словна грешка код презимена Бућковић. Није Бујковић, већ Бућковић. Након одласком старијег слоја становништва Дапсиће су биле беглук Реџепагића.

  3. Јоксим

    Бућковићи из Дапсића су од братственичке групе шекуларских Дробњака.