Порекло презимена, село Петњик (Беране)

1. август 2013.

коментара: 38

Порекло становништва села Петњик, општина Беране. Стање из 1903. године. Према студији „Васојевићи у турској граници” попа Богдана Лалевића и Ивана Протића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

До Загорја, преко једног хумка. На северо-источној страни, у подножју Крчева и Буковца, налази се село Петњик, на земљишту већим делом равном, а мањим облогом. Село се простире у дужину и у ширину по 20 минути.

Село се води потоком од Загорског Врела и Петњичким Ђатом. На овим потоцима имају по две вођенице.

Већи се део сељака откупио, а мањи је на агаларској земљи. Планина им је Цмиљевица, али главна им је испаша у Крчеву и Буковцу, у подножју којих има каменог угља.

У селу има око 60 кућа.

Васојевићи су: Бабовићи (Новаковићи), а остало су Барјактаровићи, који су дошли из Братоножића, а славе Никољдан.

У селу је једно гробље, на коме има и једна црквина.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 711). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Јоксим

    Барјактаровићи, да ли је окончана дилема: Барјактаровићи или Барјактаревићи? Јесте ли расправили: Братоножићи или Кучи пореклом?

  2. Небојша Бабић

    Нисам Барјактаровић, али мислим да нема дилеме: Барјактаровићи из Братоножића. Знам, јер имам у фамилији стрине и снахе од њих.

    • Милосав Барјактаровић

      Барјактаровићи потичу од Николе Мирчетина Поповића из села Медуна у Кучима!
      Који је доселио у Петњеик са тројицом синова,после прве похаре Куча то јест Дрекаловића!Једно вријеме су живјели у Ровцима код Колашина где су били избјегли са осталим Дрекаловићима од турског зулума.
      После тога се нијесу враћали у Куче него су дошли у Петњик.
      Ово се збило у другој половини 18 вијека!
      Барјак је добио Милосав ,унук Николе Поповића 1809 године ,после битке на Сувом Долу код Сјенице.Берјак му је дао лично Карађорђе!
      Од тога времена се прозваше Барјактаровићи!
      Нема друге истине нити предања код нас у Петњику!
      Са часним србским племеном Братоножића, немамо ништа!
      Не знам од куда овакве приче!

    • Miodrag

      Kuči Drekalovići smo

  3. Pravilno se piše i igovara u pravoslavlju,BARJAKTAROVIĆ,prezimena koja nose BAREKTAREVIĆ,BAJRAKTAREVIĆ,BARJAKTAREVIĆ su muslimani i nemaju nikakve veze sa pravoslavcima.

  4. stefan iz petnjika

    barjaktarovici poticu iz sela kuc i prezivali su se kuci oni su bili proteran narod i dobili su ti prezime iz turskog doba jer je jedan decak nosio nas crnogorski barjak nikola 1 i barjaktarevici nemaju nikakve veze sa nama barjaktarovicima jer su oni muslimani

    • rajko srbin

      vidis ja sam Barjaktarevic i SRBIN sam a ne musliman kao sto ti kazes i slavim slavu SVETOG NIKOLU,moji od pamti veka slave tu slavu

      • Bojan

        Imao jedan Peja Barjaktarevic iz tog sela i jedna vodenica je bila njegova…To su danasnji Pekcinovici iz Srbije i Kosova selo Djurakovac ….Peja Barjaktarevic imucan covek je kupio od age u zlatu celo brdo Pejcinovica u Djirakovcu…Posto je bio peja promenil je prezime u Pejcinovic.

        • Đorđe

          Poštovanje Bojane,
          Moji su (Stanojevići, Rabovce opština Lipljan, KiM) Pejčinovići po predanju i iz okoline Berana. Moja haplogrupa je I2-M223>Y3259>CTS616>CTS10057>L701>P78>A427 koja je karakteristična za Barjaktaroviće.
          Da li možemo da stupimo u kontakt, javi mi se na mejl: [email protected]

    • Марко

      Ја се презивавам Барјактаревић и Србин сам. Моји су 1800тих до 1945 живели у Крајини, па су их усташе протерале.

  5. Небојша Бабић

    Петњички Барјактаровићи су пореклом из Братоножића, а барјак, по коме су понели и презиме, добили су од посланства Карађорђевог, 1809. године, које је поделило устаничке барјаке знатним полимским родовима приликом своје посете, са циљем да придобију полимско становништво да узме учешћа у борбама које је Карађорђева војска водила против Турака у Рашкој области.
    Порекло Барјактаровића је за сада непознато – јесу ли Букумири или Братоножићи. Било би добро да неки Барјактровић уради тест у-хромозома.

  6. Branko B

    Barjaktarovići nisu iz Bratonožića, već iz Kuča od Popovića. Među petnjičanima niko, da ja meni poznato, ne govori da je rodonačelnik svih Barjaktarovića, Nikola Popović, iz Bratonožića, već iz Kuča od roda Popovića, šire Drekalovića.

  7. Nikola Rakobradovic

    Postovani, prezivam se Rakobradovic ali znam da sam Barjaktarovic poreklom iz Petnjika. Deda je rodjen kao Barjaktarovic ali zbog prelaska na Kosovo koje je u to vreme bilo pod Turskom vlascu, morali su da promene prezime po Raki i Obradu. Zanima me da li neko zna gde mogu da se pronadju verodostojni podaci o daljem poreklu ili prezimenu ako su imali. Unapred zahvalan!

    • Бранко Тодоровић

      Ево шта кажу Аким и Вукота Миљанић у Презименима Црне Горе (Београд, 2007, стр. 34) за Барјактаровиће:

      БАРЈАКТАРОВИЋ, огранак Поповића, са Медуна (Кучи), насељени на подручје Берана; Петњица (Беране), поријеклом су из Братоножића; Извор (Параћин) из Братоножића; Сутивани и Поткрајци (Бијело Поље); Мируше (Никшић), касније ТАБАКОВИћ; Улцињ и Њуботињ (Цетиње), поријеклом из Мркојевића (Црногорско приморје), потомци су Даба, досељеника из Микулића (Бар). Исти су и у Малим Селима, Микулићима и Горанима (Приморска крајина) па једни и као: СКАРОВИћ; Б: ПВ 449, К, Плк, Б 453, 490, ПЦ, БР 837, ДК, ЦПК 80, 82, 100, ДМУ-2.

  8. Јоксим

    Барјактаровићи су насељени у Петњику код Берана. Код А.и В. Миљанића стоји: Петњица (Беране). То је штампарска грешка. У Петњику живе Барјактаровићи и Бабовићи (Васојевићи), и ту и тамо у последње вријеме неки додигаоц, домазет. У Петњици су посиламљени родови. Тачно је да међу њима има доста који су поријеклом Кучи, Братоножићи… Својевремено сам на те и друге грешке у припреми и штампању књиге указао и издавачима.

    • Бранко Тодоровић

      Претпоставих Јоксиме да је могуће овде грешка Петњик-Петрњица.

      • Sonja

        Поријеклом Кучи са Медуна од Поповића.Због више барјакрара у племену Караћорђе им је дао презиме Барјактаровићи и населио их у Петњик.

  9. Јоксим

    Од једног барјака на Суодолу, испаде више барјактара? Јес Карађорђе је у доколици кад је био на Сјеници давао презимена и имао времена за насељавање и то баш у Петњик. А шта је са Калудром?

  10. Јоксим

    На Суводолу Карађорђе дао је један барјак Јеремији Барјактаровићу из Петњика.

    • Милосав Барјактаровић

      Барјак је добио Милосав Крагов Поповић,унук Николе Поповића 1809 године,на Сувом Долу код Сјенице.Барјак му је дао лично Карађорђе!
      Јеремија се родио пуно касније од овог догађаја!