Poreklo prezimena, selo Vrnčani (Čačak)

17. jul 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vrnčani, grad Čačak. Prema studiji Ljube Pavlovića “Užička Crna Gora” iz 1925. godine.

 

Nigde više tumula, nigde kamenova kao u ovom selu, pa po Orujevici i njenoj Kijevčici, čak i nekih starih iskopina. U ataru ovog sela je manastir Blagoveštenje i Ovčarska Banja.

Najstarija porodica su Kolaci, došli iz sela Prepolca kod Sjenice, ranije iz Nikšićke Župe. Naselio ih nekakav kaluđer prvo negde u Dragačevu, pa ih neke tamo ostavio, a neke ovamo preveo; ima ih sada u Orujevici 16 kuća, slave sv. Luku.

Baba Jeva dovela je u isto doba iz okoline Bijelog Polja svoje sinove, snahe i decu s mnogo stoke, prvo u Sevojno, s njima sedila čitavih 7 godina, pa zbog nemirne naravi njenih unuka prebegla kod nekih ranije izbeglih srodnika u Trbušane kod Čačka. U Trbušanima joj se dopalo i umirila je bila decu, ali desile se kišne godine, pa uzastopce jedna za drugom, a bila se naselila u ravnici te udare neke groznice i počnu joj decu daviti. Kaluđeri navrate Jevu da se digne na Kablar, pa i ako 80 godina, podigne se i naseli u ovom selu. Potomci njena tri sina su: Tovilovići, Gostojevići i Ilići; ima ih 21 kuća, slave sv. Jovana.

Treća stara porodica su: Odžići od 4 brata: Đura, Vasilija, Sekule i Maksima, doveo ih kaluđer Leontije odnekuda od Pive, od pivljanskog manastira sv. Arsenija. Vrlo razborita, razgovorna i preduzimljiva porodica, koja vadi i izrađuje kamen, seče spomenike i vadi rude i žeže kreč. Danas ih je na Odžića visu, i pored puta i niz Kijevčicu 19 kuća, slave sv. Jovana.

Pozniji doseljenici su:

Kandići na Orujevici, došli iz susednog sela Tučkova, ima ih 7 kuća, slave sv. Nikolu.

Todorovići iz Krive Rijeke došli prvo ovde, pa posle i u Rošce, ima ih 5 kuća, slave sv. Dimitrija.

Karance na Godunu, do G. Dobrinje, iz porodice karanskih Murića, doveo i ovde naselio predak pop koji se pokaluđerio, u Nikolje došao i umro; ima ih 14 kuća, slave sv. Đurđa.

Markovića, Mijatovića na Odžića Brdu u majdanima, doveo je opet kaluđer srodnik iz Vrbe ispod Kraljeva, ima ih 4 kuće, slave sv. Đurđa.

Vilići su od nekuda od Pljevalja, ima ih 5 kuća, slave sv. Nikolu.

Mitrovići na Ugaoniku i duboko na Kijevčici su iz Gostilja, ima ih 2 kuće, slave sv. Nikolu.

Sofronijevići su od N. Varoši iz sela Maća, ima ih 2 kuće, slave sv. Nikolu.

 

U Vrnčanima je 95 kuća od 10 porodica.

 

 IZVOR: Naselja i poreklo stanovništva (knjiga 19) – SEZ (knjiga XXXIV) – Ljuba Pavlović „Užička Crna Gora“, Zemun, 1925. godine.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.