Rođenje svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan Reviewed by Momizat on . Srpska pravoslavna crkva i vernici 7. jula (24. juna po julijanskom kalendaru) slave Ivanjdan (Ivandan, Svitnjak, Jovan Igritelj), hrišćanski praznik kojim se obel Srpska pravoslavna crkva i vernici 7. jula (24. juna po julijanskom kalendaru) slave Ivanjdan (Ivandan, Svitnjak, Jovan Igritelj), hrišćanski praznik kojim se obel Rating: 0
You Are Here: Home » Krsne Slave » Rođenje svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan

Rođenje svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici 7. jula (24. juna po julijanskom kalendaru) slave Ivanjdan (Ivandan, Svitnjak, Jovan Igritelj), hrišćanski praznik kojim se obeležava rođenje svetog Jovana Krstitelja. Svima koji slave uredništvo portala Poreklo želi srećnu slavu!

Preteča Gospodnji, sveti Jovan Krstitelj, rođen je šest meseci pre začeća Sina Božijeg, Isusa Hrista. Roditelji njegovi, prvosveštenik Zaharija i majka Jelisaveta, bili su pobožni i blagočestivi ljudi. Ostarivši, dugo su molili Boga da im podari dete. Prezreni od ljudi, uporni u svojoj molitvi, izmoliše od Boga željeno dete. Tu radosnu vest objavi svešteniku Zahariji arhangel Božiji Gavril. I rodi starica Jelisaveta sina – proroka, svetog Jovana, Preteču Gospodnjeg.

Čudan je Jovan bio još od svog rođenja. Osmi dan, po rođenju dođoše srodnici i prijatelji da obrežu dete i da mu ime nadenu. A otac njegov, Zaharija, koji posta nem kada saznade da će žena njegova roditi sina, napisa na jednoj dasci ime njegovo – Jovan i tog trenutka progovori. Hristoborni car Irod, koji vladaše u to vreme, kada saznade da se rodio prorok Sveti Jovan, naredi da se pobiju sva novorođena deca u Vitlejemu i sam Jovan, ali majka Jelisaveta uspe sa svojim čedom da pobegne u pustinju, gde posle nekog vremena i umre, a mali Jovan ostade sam na staranje Bogu i anđelima Božijim. U pustinji je ostao sve do onog trenutka kada je dobio znak od Boga da je vreme da prethodi i najavi dolazak Hristov.

Za ovaj praznik, koji je u narodu poznat kao Ivanjdan, vezan je lep običaj da se od ivanjskog i drugog livadskog cveća pletu venci. Tim vencima se kite hrišćanski domovi, zgrade i obori. Oni simbolišu lepotu prirode, koju je Bog stvorio i darovao čoveku na uživanje, a istovremeno nas podsećaju da naši životi trebaju da obiluju vrlinama i dobrim delima.

Jovan je u reci Jordan krstio Hristosa, pa je u narodu poznat kao Jovan Krstitelj.

 

IZVOR: Vikipedija, www.spc-linz.org


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top