Порекло презимена, село Живица (Лучани, Горње Драгачево)

4. јула 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села Живица, општина Лучани. Према студији Косте Јовановића “Горње Драгачево” из 1908. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић. 

 

У Живици су најстарије породице:

Танасковићи (старо име Челиковићи), славе Арханђелов-дан. –

Ђоковићи славе Ђурђев-дан.

Павловићи славе Митров-дан.

Милутиновићи славе Лазарев-дан.

Све су ове породице староседеоци, јер се не зна, да су досељени. За Танасковиће веле, да долазе у најстарије породице Горњег Драгачева. Као Танасковићи била је стара и породица Тијосављевићи, која је изумрла пре 50 година.

У 18. веку су се доселили:

Јоровићи, славе Томин-дан. Доселили су се из Сивчине (моравички срез) пре 150 година.

Матовићи и Јовичићи су једна породица и постали су од два брата: Мате и Јовице. Њихов се чукундед доселио из Трудова (Стари Влах) пре 150 год. Славе Никољ-дан.

Микановићи и Мишовићи су се доселили од реке Пиве (Црна Гора) пре 120 год. Они су једна породица и славе Игњатијев-дан. Кад су се доселили настанили су се на месту где су данас Микановићи, и кад су се браћа Микан и Мишо поделили, Мишовићи су прешли на десну страну Живичке Реке.

За Карађорђа доселили су се:

Страњанци, славе Стеван-дан. Они су се доселили из Страњана (код Сјенице).

Доцније су дошли:

Зечевићи, славе Никољ-дан. Досељени су из Горачића (Драгачево) пре 30 година.

Славковић је дошао из Ртију пре 10 год. Слави Митров-дан.

У списковима пописа 1818. год. Живица је имала 15 кућа, и од тада се увећала четири пута. Ово је рашћење извршено скоро искључиво прираштајем, јер на досељене породице после пописа, долази само 1/13 данашњих кућа. – Према поменутом попису и пореклу становника довољно се види, да је Живица постојала у 18. веку, а према знатном броју староседелаца, може се закључити, да је заснована у 17. или неком ранијем веку. Поменута стара гробља указују, да је садашња Живица заснована на месту неког ранијег насеља.

 

ИЗВОР: Насеља српских земаља (књига 5) – СЕЗ (књига XI) – Коста Јовановић „Горње Драгачево“, Београд, 1908.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Dejan

    U zivici je postojala porodica stevanovic Jordan i jagoda stevanovic. Deda Jordan se rodio u selu zivice 1907 godine. . Ja sam potomak i unuk porodice stevanovic.