Порекло презимена Петровић-Његош

28. мај 2013.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

 

ПЕТРОВИЋИ – ЊЕГОШИ на Његушима воде поријекло из Дробњака. Још у давна времена постојало је предање да су Петровићи на Његушима род са неким дробњачким породицама са којима су заједно живјели још у Босни, код Травника, одакле су се, након пада Босне под Турке, заједнички доселили на Бањанску висораван.

Светозар Томић у Монографији Дробњаци, Београд 1902. године, наводи сљедеће:

„Око средине 16. вијека, доселило се у Дробњак – пет породица, повећих задруга – Вуловићи, Ђурђићи, Косорићи, Томићи и Церовићи, које су биле међусобно у неком далеком сродству. Сви славе Ђурђевдан. Ове су породице живјеле, са још једном, у вријеме пада Босне под Турке (1463. године), близу Травника, одакле су родом. Одатле због турског насиља оне се одселе у Рудине близу Никшића. Ту се населе и од њих постану читава села: Ђурђићи су живјели у Ђурђевом Долу, Томићи у Дукату, Церовићи у Церовици, Његуши под Његошем, итд.

Пошто Турци покоре и Херцеговину, ове се породице и одатле одселе, неке у Дробњак а неке на Његуше. Све ове породице и у Дробњаку и на Његушима славе Ђурђевдан и приславу Никољдан. С том разликом што братства на Његушима Хераковићи и Раићевићи прислужују Велику Госпођу, коју су примили од старих Његушана-старосједелаца“.

У Краткој повјесници фамилије Церовића, од 1463. до 1912. године, попа Милутина Новичина Церовића наводи се да су се Петровићи са Његуша рођакали с Церовићима из Тушиње и да су одржавали врло присне рођачке односе, које су при сусретима истицали.

Било је доста дилема да ли Петровићи са Његуша заиста воде поријекло из Дробњака, све док Ристо Ковијанић није разријешио ову дилему у својим цјелима Помени црногорских племена у которским споменицима, I књига, Цетиње 1963. године (стр. 43-53), и II књига, Титоград 1974. године (стр. 108; 172- 174), у којима је, на основу докумената из Которског архива, утврдио и доказао да ово братство заиста води поријекло од Ђорђа Богутовића из Дробњака, који се, са својим синовима Вукцем, Радином, Хераком, Прибилом и Остојом, помиње 1. марта 1399. године.

Богутин унук, а Хераков син Херак Хераковић одселио се из Дробњака на Његуше. Помиње се и у једном которском документу из 1441. године. Од Херака до Рада Томова породично стабло иде овим редом: Стијепо Хераковић – Лука Хераковић – калуђер Стјепан Хераковић – Петар калуђеров Хераковић (од њега се почињу презивати Петровићи) – Стијепо Петровић – калуђер Петар Петровић – Шћепан Петровић – владика Данило Петровић и брат му Дамјан – Марко Дамјанов Петровић – Петар I Петровић и брат му Томо (Маркови синови) – Раде Томов (Петар II Петровић Његош).

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Wauwau

    Da li su Erakovici e1b

  2. Goran

    Pomaze Bog. Ovo selo kod Travnika u Bosni odakle poticu Petrovici i danas postoji i nalazi se na putu izmedju Travnika i Banja Luke u opstini Knezevo selo Javorani. Tu su Petrovici i Brdjani. Preostalo je jos svega nekoliko dusa. Svako dobro od Gospoda!