Poreklo prezimena, selo Rogače (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Rogače kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Selo se razbilo najako krševitom karsnom polju s apsolutnom visinom od 930 metara.  Snijeg počinje dva dana ranije padati nego u ostalim selima, a održi se pet do šest dana duže.

Seljaci su mahom kmetovi, age su nevesinjski Muslomani.

Selo je ako razbijena tipa, ima svega 20 kuća.

Na Velikoj i Maloj Gradini razvaline od gradova Hercegova vojvode Trojana. Pod Velikom Gradinom je Trojanovo Vrelo. Na Rudištima, gdje se vide žice gvozdene rude, vele, da je za hercegova vremena vađeno gvožđe. Srednjevjekovnih grobnica ima na Grčkom Vr’u, Sopulji i Brežinama.

Priča se da su najprvi stanovnici došli u ovo selo kad su Mlečani osvojili Herceg Novi, odakle su Muslomani Haznadarevići preko Bileće doselili u Rogače. Odavdje su pobjegli u Nevesinje od zuluma Baja Pivljanina. Iza njih je došao iz Herceg Novoga Bračković pa mu je svu porodicu pobio Bajo, a on pobjegao u Mostar. Iza njih su došli Handžari iz Bileće koji su isto tako porijeklom Novljani i ovdje su stajali sve do kuge kada su pobjegli u Nevesinje. Stanovali su ovdje i Burlice koji su bježali ispred kuge, ali i je ova ”stigla i pomorila” u Donjem Polju.

  • VUKOVIĆI su ima 350 godina, doselili s Broćanca na Čevu od brastva Perića. Za vrijeme kuge kod njih su tri godine stanovali Ljubovići pa su im poklonili zemlju. Ima ih u Žiljevu i Nevesinju. Slave Jovanjdan, prislužuju Savindan.
  • GUTIĆI su prije 300 godina doselili iz Ozrinića. Njihove familije ima dosta po  Nevesinju. Slave Đurđevdan, prislužuju Đurđic.
  • TODOROVIĆI starinom Bulajići iz Zagulja na Graovu, amo s u došli sa Zaborana prije 85 godina. Slave Nikoljdan, prislužuju Savindan.
  • ZUPCI su starinom Bašovići iz Perasta, amo su došli iz Zubaca prije 105 godina. Slave Jovanjdan, prislužuju Nikoljdan.
  • ČUPKOVIĆ samoranac, došao je iz Udrežnja.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Moje prezime je Vukovic .
    Od 1850 smo u Niksicu tacnijeu Glibavcu.

    Po jednoj verziji smo dosli iz Krivosija po drugoj iz Meke Grude.
    SLAVIMO. Djurdjevan.
    Dali postoji neki trag osim po meni da smo cisti sloveni bijele puti plavi Krv.grupa A+,dinarski tip sklonost umjetnosti sportu i znatizeljstvu avsntur. I istrazivackog duha.
    Vrlo pokretni .
    Tvrda rijec i opozicija su trnovita resenja mojih naslednika.
    Molim za dodatne info ako imate.
    Zahvalan.

  2. goran saponjic

    Izgleda je ovaj cupkovic u ovom selu ziveo na grckom brdu ili grcki vrh tako ga prozvali grk od njega su grkovici odatle otisli na przine gde se prilicno umnozili kasnije selili i na zapad u liku i na istok u stari vlah i na pester

  3. goran saponjic

    Pozdrav nebojsa ima vremena za testiranje a da budem iskren nije bas jeftino testiranje a i od nekih nasih poznatijih istoricara mogu se dobiti neke vrlo bitne informacije ja u neke price nisam odmah poverovao ali me kljajevic vremenom uverio mnogo toga on zna i bez dnk a ta se prica podudara sa pricom nekih mojih rodjaka iz zavicaja nije slava uvek siguran trag moze nesto bitno da se sazna i bez dnk

  4. Šarko

    Šaponjiću, samo se ti drži Kljajevića i njemu sličnim. Nisi svesan kakve sve gluposti piše taj Kljajevića izmišljajući predstave o poreklu i povezujući porodice sa nekim drugim porodicama. Danas nam genetika pruža tu mogućnost da saznamo svoje praporeklo i sa kim smo nekada bili u srodstvo ili imali istog pretka u nekom periodu.

  5. goran saponjic

    Pozdrav gosp.sarko pricao sam sa kljajevicem koji vrlo samouvereno povezuje moje pretke sa grkovicima cupkovicima i predojevicima iz bilece.bilo je mnogo grkovica po starom vlahu.kupicu njegovu knjlgu Veliki srpski rodovi iz hercegovine da vidim kolko ima istinitih podataka ili samo praznih kacenja prezimena na poznatije familije iz hercegovine

  6. Nebojša Novaković

    Gorane,

    Čini se da je Kljajević povezao Grkoviće-Šaponjiće sa Grkovićima iz okoline Gacka, koji su najverovatnije poreklom od Predojevića.

    Nije dokazano da postoji veza. Pročitaćete knjigu, pa ćete se uveriti sami.

    Moj savet je dnk analiza. Poreklo.rs u dogovoru sa DNK centrom sprovodi testiranje uz veliki popust (cena: 5500 din.).

    Pratite teme na forumu.

    Pozdrav

  7. goran saponjic

    Nebojsa moje postovanje.sto se tice grkovica sa slavom djurdjevdan koji su iz gackog polja oni su od cupkovica a ovi od predojevica i to je potvrdjeno.mene samo zanima veza moje familije sa ovim grkovicima jer i saponjice kod priboja i ove moje od nove varosi zovu grkovici sto nije slucajno dal je kljajevic dobar istoricar ili ne necu da ulazim al ime prvog mog pretka u starom vlahu on nije mogao da zna a prica se poklopila iako se slava i prezime ne podudaraju videcu sta kaze njegova knjiga pogotovo i njegova tvrdnja za saponje u dalmaciji inace ova nova cena dnk analize je zaista povoljna i pristupacna sjajno pozdrav nebojsa

  8. GORSKI VUK

    Što se tiče sela Rogača (Nevesinje), neko je napravio grešku… Prezime Todorović je Torović, a prezime Gutić je Gušić… Svako dobro! Samo nastavite!
    Bratski pozdrav od Gorskog Vuka 😉