Poreklo prezimena, selo Ranikuće (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Ranikuće kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

U ravnici na lijevom brijegu Zalomke, na visini oko 840 metara, na osojnoj strani Debelog Brda.

Seljaci su dosta imućni i svi su slobodni. Kuće su dosta razbijene. Ne dijeli se na grupe.

Prije se selo zvalo Tirovinom po muslomanskoj porodici Tirovićima koji su i zasnovali selo. Ime Ranikuće nije najjasnije.

Raspoznaju se selilšta porodica Tirovića i Šerića koje je kuga pomorila. Na Kostadinima ima jeda srednjevjekovna grobnica, a kod brda Pokrivenika razvlaine stare turske kule i neke crkve koju je gradio, kako vele, Herceg Šćepan. Osim toga, po raznim glavičicama nađe se gđekoja grobnica.

  • Od današnjih porodica najstariji su KEŠELJI. Starinom iz Drobnjaka, od Cerovića, živili su na Graovu, na Trusini i u Lukavcu, gde ih i danas ima. Slave Đurđevdan, prislužuju Aranđelovdan.
  • ZEČEVIĆI su starinom iz Zete, živjeli u Banjanima pod imenom Baćevići, odakle su prije 135 godina doselili u Koleško, a iz Koleška prije 65 godna ovamo. Još ih ima u Nevesinju. Slave Jovanjdan, prislužuju Sv. Savu.
  • MAČCI su od onih iz Piragića.
  • GUTIĆI od onih iz Piragića.
  • Muslomani ŠABOVIĆI su starinom od Markita serdara iz Gacka. Poturčili su se prije 100 godina. Živjeli su u Borču i Lukavcu, odakle su doselili prije 20 godina.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.