Порекло презимена Рондовић

26. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РОНДОВИЋИ

(у Јаблан Бари и Пасјем Нуглу)

Рондовићи потичу од Рајича Шаранца, из Плене код Колашина. Презиме Рондовићи добили су по Лакићу, сину Вида Радојичина. Лакић је имао надимак Рондо, па се по њему његови потомци – синови Савић и Драго, прозваше Рондовићи. По досељењу из Плане у Шаранце живјели су у селу Пода, до 1853. године, када се преселе у Јаблан Бару и на Градину. Негдје око 1865. године неколико породица Рондовића пређу у село Пренћане и тамо се настане. У току Херцеговачког устанка 1875-1876. године, Турци их разуре и они се врате у Шаранце код својих рођака. Након Берлинског конгреса и успостављеног мира 1878. године, поново се врате на своја опустошена имања у Премћане, гдје и данас живе њихови потомци.

Од овог братства су се истакли Исак, поп Радосав и официр Лека Драгов, који је командовао једном четом ратника у Херцеговачком устанку.

У НОР-у 1941-1945. године истакао се Живко Ристов као припадник НОП-а од 1941. године; у Дурмиторском одреду био је командир чете, а касније и борац Четврте црногорске бригаде у којој је рањаван.

Илија Ристов се из Јаблан-баре преселио са својом породицом у Пасји Нуго, на земљу Павловића коју је купио.

Има их на Његовуђи и Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.