Порекло презимена Робовић

26. мај 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РОБОВИЋИ

(у Селини)

Воде поријекло из затарског села Забитља, одакле су Раде Диков и Мијајло Иванов 1855. године ускочили у Шаранце. За велике заслуге које су Робовићи показали у многим бојевима против Турака око 1861. године добију земљу у Селини, гдје се стално населе. У том времену међу ускоцима, који су били врло активни, истицали су се седморица браће Робовића, од којих је био посебно чувен Иван као харамбаша. Васо и Јован-Јово Робовићи истакли су се у Херцеговачком устанку у којем су и погинули: Васо на Тари 1875. године, а Јован-Јово на Бобову исте године.

Од учесника НОР-а 1941-1945. године треба истаћи Радомана Секулова, борца 7. омладинске бригаде од њеног формирања, у којој је био чувени пушкомитраљезац и неустрашиви јунак из многих бојева које је водила ова славна бригада.

Робовићи су се послије 1945. године иселили из Селине, углавном ради школовања и запослења, у разне крајеве наше земље, тако да од овог братства данас нико не живи у Селини. Своја имања нијесу отуђили.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    РОБОВИЋ (м), породице некада настањене у Полицама и Засаду код Требиња (97:233,265). Робовићи (?) су врло старе породице које су некада живјеле у Талежи (Шума требињска). У документима Хисторијског архива у Дубровнику из 1422. године спомиње се Иван Робовић из Талеже код Требиња”. Марко Вего каже да “муслимани Робовићи и данас живе у Талежи, док их је више одселило у Сарајево и друга мјеста” (267:286), Није познато када су Робовићи прешли на ислам и до када су живјели у Талежи. У овом селу их одавно нема. На основу имена Иван може се закључити да су били католици.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.