Порекло презимена Криваћевић

24. маја 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

КРИВАЋЕВИЋИ

(у Кршу и Понору)

Криваћевићи су огранак Џаковића. Презиме су добили по Мијаилу, сину Џакову, који је био крив, и звали су га „Криваћ“, па се његови потомци по њему прозваше Криваћевићи.

Мијаило је имао три сина: Илију – Смаја, Радула и Рада. Илија-Смајо је погинуо у борби против колашинских Турака 1852. године. Остала су му три сина: Вук, Лазар и још један који је одселио у околину Ужица. Вук је био племенски барјактар и истакао се у Вукаловићевом устанку 1857-1862. године; имао је два сина: Николу и Илију, који су били истакнути људи у свом крају. Никола је имао Радоша, Новака и Сава. Од Радоша и Сава нема потомака, а од Новака је Никола. ,

Илија Вуков, Николин брат, има синове: Јагоша, Милуна, Перишу и Миладина. Сва четири Илијина сина су били припадници НОП-а. Миладин, предратни правник и комуниста, био је припадник НОП-а од првих устаничких дана као партијски активиста. Остао је на терену као илегалац, када је ухваћен и стријељан на Матешеву 1943. године. Њихова сестра Милица је активиста у НОП-у од 1941. године; била је партијски секретар ћелије за Шаранце. Ухваћена је од стране непријатеља 1942. године као илегалац на терену; затварана је у Колашинском затвору са својим братом Миладином, али је послије извјесног времена ослобођена.

Лазар, син Илије-Смаја, имао је сина Бошка, који је у првом свјетском рату ослијепио и од њега нема потомака. Осим Бошка Лазар је имао још једног сина који је одселио у ужички крај, гдје његови потомци и данас живе.

Радуле Мијаилов (брат Смајов) има сина Мила, а овај Луку, Василија и Лала. Лука има Ђола, Спаса, Раича, Вука и Милосава. Од Ђола и Рајича нема потомака, а Спасо има Петра званог Мурат; од Вука су: Владимир-Мујо, припадник НОП-а од 1941. године; у Петом батаљону Четврте црногорске бригаде био је четни омладински руководилац, носилац Партизанске споменице 1941; и Вељко – учесник НОР-а.

Милосав Лучин је био на раду у Америци, одакле је као добровољац учествовао на Солунском фронту; у НОР-у је био симпатизер и велики родољуб. Имао је синове Радула и Душана. Радуле је био учесник НОР-а и РВИ.

Раде Мијаилов је имао синове Неђељка и Јосифа, Неђељко има Јосифа и Радоја-Мађа. Јосиф нема потомака, а Радоје-Мађо има: Милутина и Милана. Милан је учесник НОР-а.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.