Poreklo prezimena Nenezić

18. maja 2013.

komentara: 5

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

NENEZIĆI

(žive u Donjoj Bijeloj)

Porijeklo im je od Nenezića sa Velestova, odakle se jedna udovica, poslije razure Velestova od strane Turaka 1714. godine, sa sinčićem Markom preselila u Pješivce, u svoj rod, gdje je Marko u ujčevini odrastao. Negdje u prvoj polovini 18. vijeka Marko se iz Pješivaca doselio u Donju Bijelu. Imao je tri sina: Nikolu, Laketu i Peša.

Brajan Nenezić iz Bijele je poginuo u borbama na Muratovici 1877. godine.

Iz ovog bratstva jedan broj bratstvenika aktivno je učestovao u NOR-u u kome su položili svoje živote za slobodu: Branko Milisavljev na Sinjajevini 1942, Andrija na Grahovu 1943, Rajko Krstov na Sutjesci 1943, Ćiro kod Brodareva 1943, Vule Batrićev na Beranama 1943, Svetozar na Crkvicama 1944, Ljubisav na Kumanovu 1945, Milinko na Sarajevu 1945. i Miraš Vladimirov kod Karlovca 1945. godine. Boško Nenezić je bio jedan od organizatora ustanka u svom kraju; u toku NOR-a nalazio se na raznim odgovornim dužnostima, a poslije rata u srezu i opštini. Bio je predsjednik opštine Šavnik. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Vlado Milunov i njegov brat Miodrag bili su borci Četvrte crnogorske brigade, a Dušan Gajov i Ljubo Jokov u sastavu 7. omladinske brigade.

Nenezići su do dolaska u Drobnjak slavili Svetog Aranđela, a dolaskom u Bijelu uzeli su za svoju slavu Đurđevdan, plemensku slavu, a prisluživali su Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

 1. velestovo

  ovo je nepotpuno.
  sta je sa nama Nenezicima koji smo sa Velestova i slavimo Arandjelovdan.
  ima nas u Niksicu,Cetinju i Podgorici

 2. Milan

  Nije tačno da Nenezići vode poreklo iz Albanije od Malisora, a i Malisori su poreklom Srbi. Nenezići imaju tipičan DNK Drobnjaka I1, a to sam saznao jer sam sam radio DNK test i Jakići se od Njih razlikuju samo u 2 od 23 markera.

 3. Nenezic

  Nenezici su na Velestovo dosli iz Orahova iz Kuca. Provereno znam da su nekad bili katolici i da su u Orahovo stigli kao Malisori Albanci. Naravno, i Albanci su srodni s nama, ali ne treba bezati od istine. Nenezici su najstarijim poreklom iz Albanije.

  • Nenezić

   Nenezići su, što je genetika potvrdila, daljim poreklom od Normana (I1) koji su pristigli u Albaniju negde oko 11. veka, tako da se ne radi o izvornim Albancima, niti su najstarijim poreklom iz Albanije.

  • Nidjeveze

   Nidje veze. Nenezići su autohtoni na Velestovu. Oni potiču od Stanoja. Ne širi dezinformacije.
   Nenezić sa Velestova, Katunjanin!!