Порекло презимена Ненезић

18. маја 2013.

коментара: 5

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

НЕНЕЗИЋИ

(живе у Доњој Бијелој)

Поријекло им је од Ненезића са Велестова, одакле се једна удовица, послије разуре Велестова од стране Турака 1714. године, са синчићем Марком преселила у Пјешивце, у свој род, гдје је Марко у ујчевини одрастао. Негдје у првој половини 18. вијека Марко се из Пјешиваца доселио у Доњу Бијелу. Имао је три сина: Николу, Лакету и Пеша.

Брајан Ненезић из Бијеле је погинуо у борбама на Муратовици 1877. године.

Из овог братства један број братственика активно је учестовао у НОР-у у коме су положили своје животе за слободу: Бранко Милисављев на Сињајевини 1942, Андрија на Грахову 1943, Рајко Крстов на Сутјесци 1943, Ћиро код Бродарева 1943, Вуле Батрићев на Беранама 1943, Светозар на Црквицама 1944, Љубисав на Куманову 1945, Милинко на Сарајеву 1945. и Мираш Владимиров код Карловца 1945. године. Бошко Ненезић је био један од организатора устанка у свом крају; у току НОР-а налазио се на разним одговорним дужностима, а послије рата у срезу и општини. Био је предсједник општине Шавник. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Владо Милунов и његов брат Миодраг били су борци Четврте црногорске бригаде, а Душан Гајов и Љубо Јоков у саставу 7. омладинске бригаде.

Ненезићи су до доласка у Дробњак славили Светог Аранђела, а доласком у Бијелу узели су за своју славу Ђурђевдан, племенску славу, а прислуживали су Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. velestovo

  ovo je nepotpuno.
  sta je sa nama Nenezicima koji smo sa Velestova i slavimo Arandjelovdan.
  ima nas u Niksicu,Cetinju i Podgorici

 2. Milan

  Није тачно да Ненезићи воде порекло из Албаније од Малисора, а и Малисори су пореклом Срби. Ненезићи имају типичан ДНК Дробњака I1, а то сам сазнао јер сам сам радио ДНК тест и Јакићи се од Њих разликују само у 2 од 23 маркера.

 3. Nenezic

  Nenezici su na Velestovo dosli iz Orahova iz Kuca. Provereno znam da su nekad bili katolici i da su u Orahovo stigli kao Malisori Albanci. Naravno, i Albanci su srodni s nama, ali ne treba bezati od istine. Nenezici su najstarijim poreklom iz Albanije.

  • Ненезић

   Ненезићи су, што је генетика потврдила, даљим пореклом од Нормана (I1) који су пристигли у Албанију негде око 11. века, тако да се не ради о изворним Албанцима, нити су најстаријим пореклом из Албаније.

  • Nidjeveze

   Nidje veze. Nenezići su autohtoni na Velestovu. Oni potiču od Stanoja. Ne širi dezinformacije.
   Nenezić sa Velestova, Katunjanin!!