Poreklo prezimena Mušović

18. maj 2013.

komentara: 4

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MUŠOVIĆI

(žive na Previšu)

Potiču od Muša, brata ili sinovca Mića Kokošara Jojića. Mušo je imao tri sina: Stojana, Andriju i Jovana. Jovan je poginuo 1877. godine prilikom oslobođenja Nikšića od Turaka i od njega nije ostalo potomstva. Mušovi sinovi se po Mušu prozvaše Mušovići.

Andrija Mušov ima sina Novicu, a Novica ima pet sinova: Milana koji je umro kao regrut i od njega nema potomstva, Todora (poginuo 1943. godine u jedinicama NOV-a, Mihaila – Miloša (pripadnika NOP-a od 1941. godine, i jednog od organizatora ustanka u topličkom kraju; bio je komesar Kosaoničke čete, a pri kraju rata postavljen je za komandnta 17. srpske brigade), Danila (pripadnik NOP-a od 1941. godine; poginuo je na Sinjajevini 1942. godine) i Sava koji živi u Nikšiću.

Mušovića na Previšu nikada nije bilo više od dvije kuće.

Slave zimski Jovanjdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Njegoš Mitrović

    Poštovani, da li možete da mi pomognete oko prezimena. Naime, mi smo starinom Džukelići iz Kuča pa me zanima od čega to prezime vodi porijeklo i ako imate još kakav podatak bio bih vam veoma zahvalan. Hvala puno i živeli

  2. Nebojša Babić

    Džukelići su najstariji sloj stanovniptva u području Kuča i nisu plemenski Kuči. Na tom području živelo je nekoliko plemena, najverovatnije slovenskih (Kupusci, Radotjesi, Ljubičići, Kakarići, itd), pre doseljenja Kuča u 15. veku. Vremenom su se ili raselili ili utopili u Kuče, a neki rodovi su do danas ostali posebni, kao najstariji sloj u plemenu.

    Džukeliće Erdeljanović početkom 20. veka nalazi u Lazorcima, Orahovu i Bezijovu, a njihov islamizirani ogranak u Stjeposima (Zatrijebač).

    Prezime je, moje je mišljenje, pre izvedeno od ličnog imena Đukela – Đukelić, što se kasnije u govoru izmetnulo u – Džukelić, i dobilo sasvim drugačiju konotaciju.

    Njegoše, napiši odakle su tvoji Mitrovići, koju slavu slavite, imate li kakvo predanje o doseljenju, vezi s Kučima, itsl.

  3. SENOVIĆ

    Šta ćemo sa Lepom Lukić koja se devojački preziva Mušović.

    • Milica

      Pozdrav, ako ovaj je ovaj forum još uvek aktivan, i ako neko može da mi pomogne, neka mi se javi na e-mail [email protected].
      Ja se prezivam Grujičić, ali smo prvobitno bili Mušovići.
      Iz Crne Gore smo poreklom, okolina Nikšića, cukundeda se zvao Grujica pa smo po njemu dobili prezime. Ono čega se sećam jeste da su bila tri brata koja su se odselila iz CG, jedan u Bosnu, jedan u Srbiju u okolinu Kraljeva (Grujica), za treceg ne znam, ali se iz price secam da je postoji neka veza sa Mušovićima iz NP koji su muslimanske veroispovesti. Ako je nekome poznata prica, svaka informacija bi mi puno značila.