Порекло презимена Мушовић

18. маја 2013.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МУШОВИЋИ

(живе на Превишу)

Потичу од Муша, брата или синовца Мића Кокошара Јојића. Мушо је имао три сина: Стојана, Андрију и Јована. Јован је погинуо 1877. године приликом ослобођења Никшића од Турака и од њега није остало потомства. Мушови синови се по Мушу прозваше Мушовићи.

Андрија Мушов има сина Новицу, а Новица има пет синова: Милана који је умро као регрут и од њега нема потомства, Тодора (погинуо 1943. године у јединицама НОВ-а, Михаила – Милоша (припадника НОП-а од 1941. године, и једног од организатора устанка у топличком крају; био је комесар Косаоничке чете, а при крају рата постављен је за команднта 17. српске бригаде), Данила (припадник НОП-а од 1941. године; погинуо је на Сињајевини 1942. године) и Сава који живи у Никшићу.

Мушовића на Превишу никада није било више од двије куће.

Славе зимски Јовањдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Његош Митровић

  Поштовани, да ли можете да ми помогнете око презимена. Наиме, ми смо старином Џукелићи из Куча па ме занима од чега то презиме води поријекло и ако имате још какав податак био бих вам веома захвалан. Хвала пуно и живели

 2. Небојша Бабић

  Џукелићи су најстарији слој становниптва у подручју Куча и нису племенски Кучи. На том подручју живело је неколико племена, највероватније словенских (Купусци, Радотјеси, Љубичићи, Какарићи, итд), пре досељења Куча у 15. веку. Временом су се или раселили или утопили у Куче, а неки родови су до данас остали посебни, као најстарији слој у племену.

  Џукелиће Ердељановић почетком 20. века налази у Лазорцима, Орахову и Безијову, а њихов исламизирани огранак у Стјепосима (Затријебач).

  Презиме је, моје је мишљење, пре изведено од личног имена Ђукела – Ђукелић, што се касније у говору изметнуло у – Џукелић, и добило сасвим другачију конотацију.

  Његоше, напиши одакле су твоји Митровићи, коју славу славите, имате ли какво предање о досељењу, вези с Кучима, итсл.

 3. СЕНОВИЋ

  Шта ћемо са Лепом Лукић која се девојачки презива Мушовић.