Poreklo prezimena Seratlić

12. maj 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SERATLIĆI

(žive na Previšu i Gornjoj Bukovici)

Na osnovu pisane povjesnice bratstva Seratlića, koju je pisao Novo Seratlić, a ustupio mi je njegov rođak Tomo, vidi se da ovo bratstvo potiče od Radosava, sina Ilije Balotića, koji se jedno vrijeme prezivao i Kaluđerović. Radosav je imao braću: Šćepana, zvanog Toma, i Nikolu. Od Tome su Tomići na Previšu (obrađeni u poglavlju o Tomićima). Nikola je bio ugledna ličnost u Drobnjaku. Ne zna se sa sigurnošću da li je imao potomstvo. Ima nekih mišljenja da muslimanska porodica Serhatlić vodi porijeklo od njega. Oni se rođakaju sa Seratlićima iz Drobnjaka.

Prezime Seratlić dobili su, kako se navodi, po vojvodi Iliji Balotiću sa Previša. On je jahao dobrog konja, imao gizdavo odijelo, o pojasu nosio sablju damaskiju i izgledao kao pravi „seratlija“, pa ga zbog toga prozvaše Seratlija.

Etimološki, Seratlija znači krajišnik, konjanik, elitni turski vojnik koji je čuvao sultana ili kajugroženiju granicu.

Sinovi Ilije Seratlije Milenko, Milutin, Mitar i Radosav po njemu se prozvaše Seratlići.

Milenko i Mitar su doživjeli duboku starost. Radosav se sa sinom Božom odselio u toplički kraj, vjerovatno bježeći od krvi. Božo je opjevan u narodnoj pjesmi kao istaknuti junak. Njegovi potomci i danas žive u topličkom kraju; zadržali su sve običaje koje su donijeli iz Drobnjaka i slavu Nikoljdan.

Milutin Seratlić je rano ubijen, a njegova žena seli se sa sitnom djecom u pratnji svog sinovca Stevana Mitrova. Naseljavaju se negdje u predjele Romanije; s njom ostaje i Stevan, koji se nije vratio u Drobnjak. Od ove porodice s Romanije jedni su se odselili u okolinu Tuzle, a drugi produže u Sloveniju.Od ovih iz Tuzle jedna se familija odseli u Skoplje, odakle su 1941. godine protjerani u Niš, gdje i danas žive njihovi potomci. Jedna kuća Seratlića koja je živjela u okolini Tuzle biva islamizovana za vrijeme NDH. Od njih nijedna muška glava nije preživjela Drugi svjetski rat.

U Novom Sadu živi bratstvo SARATLIĆI, koji kazuju da su porijeklom od Seratlića iz Drobnjaka.

U drugoj polovini 19. vijeka Seratlići se iseljavaju iz Previša u Gornju Bukovicu, na svoje dotadašnje katune, a na Previšu ostaju samo dvije kuće.

I u NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je svojim masovnim učešćem u jedinicama NOV-a dalo veliki doprinos pobjedi nad neprijateljem. U bici na Pljevljima poginuli su Jagoš Novakov, student medicine, kao i Neđeljkovi sinovi Bogdan i Velimir. Ilijini sinovi – Ljubo kao komandir čete pogibe na Izgorima 1942. godine, a Čedomir preživje rat kao ratni vojni invalid. Marko Ristov okonča svoj život na Poljima Kolašinskim 1942. godine, Radomir Božov negdje u Srbiji 1943, a Milka Milinkova na Pešteru 1944. godine kao bolničarka u Sedmoj omladinskoj brigadi.

Milija Seratlić zaslužuje da mu se ime nađe među ovim bratstvenicima, kao i Stevo pouzdani rodoljub, koji je zanemario i svoju porodicu samo da bi pomagao ilegalcima.

Jelena Milinkova, udata Popović, bila je u NOP-u od 1941. godine, a u Petom bataljonu Četvrte crnogorske brigade od njenog osnivanja. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Olga Milanova, udata Radonjić, u NOP-u je od prvih ustaničkih dana, kao borac u Četvrtoj, Petoj i Devetoj crnogorskoj brigadi. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine.

Seratlića ima u raznim krajevima naše zemlje, a najviše U Beogradu.

Slave Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miroslav Novaković

    Pozdrav
    Ako slučajno ima knjiga da se postavi u PDF
    Novo V. Seratlić – ”Monografija bratstva Seratlić”, Kula 2001