Poreklo prezimena Gujić

12. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

GUJIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj i Motičkom Gaju)

Vode porijeklo od Vulovića, od kojih su se veoma davno odvojili. Sadašnje prezime dobili su po pretku Guji, koji je za vrijeme haranja kuge u Drobnjaku uspio da je sa svojih devet sinova „pretekne“. Pošto je te godine (1732) od ove opake bolesti umro knez Vulović, Guja ode u Travnik kod vezira i uspije da za kneza postavi svog sina Mitra. Međutim, on nije dugo knezovao – vezir ga je rasknežio na insistiranje babe Vulovića, koja je uspjela da svoga unuka Đura postavi za kneza na mjesto njegovog oca.

Mitrov potomak Milovan, zbog ubistva nekog Turčina, sa sinovima Savom, Dimitrijem i Savićem pobježe u Zatarje u selo Premćane, odakle se Savo sa braćom doseli na Razvršje, selo kraj Žabljaka, kod kuma Mine Vojinovića. On tada kupi zemlju od Motičkih Vukovića u Gaju, a Milovan Savićev pređe u Junča Do na Durkovića zemlju, od kojih je bio oženjen. Njegova se porodica poslije rata 1945. godine kolonizovala u Vojvodinu.

Savo Milovanov je imao sedam sinova: Petra, Milorada, Jovana (sva trojica otišla na rad u Ameriku), Neđeljka, Mirka, Milovana i Petra. I Neđeljko se odselio u Ameriku, a ostao mu je sin Miloš koji je živio kod strica Petra. Od njega nema muških potomaka. Ni Mirko ni Milosav nijesu ostavili muško potomstvo. Najmlađi Savov sin Petar živio je u Motičkom Gaju i u svojoj sredini bio cijenjen i poštovan. U toku NOR-a aktivno se isticao i pripadao NOP-u, imao je dva sina Mlađena i Ljubomira. Mlađen je od mladih dana pripadao NOP-u i bio je borac Sedme omladinske brigade od njenog osnivanja.

Na Pale je negdje u drugoj polovini 19. vijeka doselio jedan bratstvenik kome ne znaju ime zbog bježanja od turske osvete. Na Palama uze prezime Guja vjerovatno da bi sakrio svoje porijeklo. Potomak ovog odbjeglog Guje sa Pala – Risto oko 1925. godine preseljava s Pala u Sarajevo i uzima staro prezime Gujić. Risto je imao dva sina Branka i Božidara. Branko sa sinovima živi u Podgorici.

U Bijeloj sada žive dvije porodice: Rašova i Tomova, na imanju svojih daljnjih predaka.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.