Spisak pitomaca Srpskog privrednog društva “Privrednik” (1897-1947)

11. maj 2013.

komentara: 1

PrivrednikPortal Poreklo daje vam link prema veoma korisnoj bazi podataka na kojoj se nalazi popis 36.775 pitomaca Srpskog privrednog društva “Privrednik”, koji su, u periodu od 1897. do 1947. godine bili upućivani na “naukovanje” (zanat) širom nekadašnje Austrougarske monarhije, a doncije i Kraljevine SHS i Jugoslavije. 

Spisak može veoma lako da se pretražuje po prezimenima i mestu porekla.

Osnovni podaci koji se dobijaju su godina kada je pitomac upućen na “naukovanje” (poslednja godina je 1945.), pod kojim rednim brojem (koji je ujedno i redni broj njegovog arhivskog dosijea), prezime, ime i ime oca pitomca, mesto porekla, ime posrednika (poverenika “Privrednika”), kao i podatke o poslodavcu, njegovog struci i mestu naukovanja.

Inače, osnovna ideja Srpskog privrednog društva “Privrednik”, koje je postojalo i delovalo 50 godina (1897-1947) bila je da siromašnu srpsku seljačku decu osmišljeno i sistematski upuućuje na zanatsko i trgovačko naukovanje u najrazvijenija središta, kako bi se iz njihovih redova formirao novi, preduzetnički sloj u srpskoj zajednici, do tada uglavnom “vojno” (Vojna krajina) orjentisanoj.

Za uvid u bazu podataka kliknite na sledeći link:

Srpsko privredno društvo “Privrednik”, spisak pitomaca od 1897. do 1945. godine

Evo i spiska pitomaca po obnovi rada Privrednika:

Srpsko privredno društvo “Privrednik”, spisak pitomaca od 1993. godine

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar